Mandarić: Možda se neko i nas sjeti
Da li će nove medalje nešto promijeniti ?

Nakon tri medalje na Svjetskom prvenstvu

Mandarić: Možda se neko i nas sjeti

M. Maksimović

Sa nedavno završenog 20. Svjetskog prvenstva u Beogradu reprezentativci BiH su se vratili sa nove tri medalje. Prvo su u subotu kroz pojedinačne borbe do brončanih medalja stigli Nermin Potur i Merima Softić, a njima se dan kasnije pridružila muška selekcija koja je osvojila treće mjesto pobjedivši Sloveniju 3:0.

Merima Softić je nastupala u kategoriji do 68 kilograma. U repesaž je stigla nakon poraza od Talijanke Vitelli, ali je medalju izborila preko Japanke Homma i Marakonke Nouasse.

Nermin Potur je osvojio broncu u kategoriji do 75 kilograma. Potur je pobjedio Rumuna Buduia, Portugalca Moreiru, ali je Aghayev iz Azerbejdžana bio prejak. U repesažu je Potur ostvario nove tri pobjede, žrtve su bile Latvijac Sadikovs, Japanac Matsuhisa i na kraju Britanac Brown 4:1.

Reprezentacija u sastavu Tarik Lušija, Nermin Potur, Alem Kupusović, Admir Zukan, Made Odak, Oliver Mandarić i Adnan Adilović je na startu bila bolja od Japana 3:2, nakon toga je pala Venezuela 3:0, ali je Azerbejdžan bio prejak 2:0. U borbama repesaža, naši karatisti su sredili Tursku 2:0 i na kraju u meču za treće mjesto Sloveniju 3:0.

''Kao kapiten reprezentacije moram reći da nismo zadovoljni krajnjim uspjehom, jer mislim da ova selekcija ima kvalitet za naslov svjetskog prvaka. Pogotovo ako znamo da je domaćin Srbija na kraju postala svjetski prvak, a to je selekcija koju smo mi redovito pobjeđivali na velikim takmičenjima. Pobijedili smo Japan koji u svojim redovima ima borce svjetske prvake, Tursku aktuelnog evropskog prvaka, ali smo izgubili od Azerbejdžana, što ne treba nikoga iznenaditi s obzirom koliko se ulaže u ovaj sport u toj zemlji. Najgora od svega je bila ta pauza koju smo imali od petka do nedelje, svi smo bili nervozni iako smo znali da smo bolji od Slovenije što smo u nedelju i potvrdili'' prepričava nastup reprezentacije u Beogradu, kapiten Oliver Mandarić.

Pomalo za naše pojmove i naš sport zvuči čudno kada se priča o nezadovoljstvu ostvarenim iako je osvojena medalja i to na Svjetskom prvenstvu:

''Naši reprezentativci, tu mislim i na muškarce i na žene godinama ostvaruju velike rezultate, godinama smo u vrhu i svjesni smo svoje kvalitete, znamo gdje nam je mjesto. Nažalost u ovoj zemlji je karate zapostavljen.Svojim smo rezultatima pokazali kako se bori za reprezentaciju svoje zemlje, jer smo osvojili tri medalje na Svjetskom prvenstvu gdje nastupa više od 1000 takmičara. Nažalost, godinama smo na marginama, bez obzira s kojeg smo takmičenja donosili medalje. Mi smo pravi ponos nacije, za razliku od nekih drugih sportova ili reprezentacija i valjda će se taj odnos nekad promijeniti'' mišljenja je Mandarić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.