Švicarska odgaja šampiona porijeklom iz BiH: "Bio je mali debeljko, pa osvojio Svjetsko prvenstvo"
Marsel Fazlić je pod zastavom Švicarske osvojio brojne titule. Da li ćemo ga nekad u budućnosti gledati kako brani boje Bosne i Hercegovine?

Marsel Fazlić u centru pažnje švicarskih medija

Švicarska odgaja šampiona porijeklom iz BiH: "Bio je mali debeljko, pa osvojio Svjetsko prvenstvo" · Intervju

E. Ganibegović

Započeti tekst o ovoj temi je nemoguće bez da se odmah sjetimo Adnana Ćatića. Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bokser svijetu poznat kao Felix Sturm, pet puta je bio svjetski prvak, ali pod zastavom Njemačke. A sada Švicarska odgaja novog šampiona koji vuče porijeklo iz naše zemlje, Marsela Fazlića.

Posljednjih dana u švicarskim medijima jedna od glavnih sportskih tema je 14-godišnji Marsel Fazlić. Vrhunski je u kickboxingu, boksu i karateu, a planovi za budućnost su da se bazira samo na boks.

Njegove vitrine već su pune titula. Visok 180 centimetara i težak 85 kilograma mladi Fazlić. U svojoj dobnoj i težinskoj kategoriji već ima tri naslova svjetskog prvaka u kickboxingu.

Prošle godine je na Svjetskom prvenstvu amatera u Turskoj u finalu klasičnim nokautom savladao domaćeg predstavnika. 

[instagram]https://www.instagram.com/p/CkgtzKFKWn2/[/instagram]

Kada smo saznali za njega, stupili smo u kontakt s porodicom Fazlić, a za SportSport.ba je govorio njegov otac, koji se također zove Marsel Fazlić. Potvrdio nam je da ova porodica vuče porijeklo iz Bosne i Hercegovine. 

Oglasi

"Marsel je rođen u Cirihu, kao i ja, njegov otac. Moji roditelji su iz Bosne (dedo i nana Marsela mlađeg, op. a). Moj otac Mesud je iz Srebrenika, a mama Ruža iz Dubrava, Brčko", kazao nam je Fazlić stariji na početku razgovora, a zatim nas upoznao s razvojem svog sina. 

"Počeo se K1 kickboxom bavit od šeste godine. Bio je mali debeljko, zato su ga djeca zezala u školi. Mali je prošle godine prešao na sami boks, ali pošto je velik, težak, nema puno turnira. Još se bori u K1 kickboxu da ne bi izgubio praksu za borbe, da osjeti taj adrenalin."

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cldj94tKLgA/[/instagram]

Naravno, zanimalo nas je da li je do sada postojao ikakav kontakt s odgovornim ljudima iz Bosne i Hercegovine, na što nam je Fazlić stariji odgovorio:

"Kontakta u Bosni i Hercegovini u vezi sporta nemamo ni s kim. Jedino mu se javio Denis Stojnić, čestitao i poručio da nastavi ovim tempom. Hoće li se ikada boriti pod zastavom BiH, ostaje otvoreno. Nikad se ne zna."

Oglasi

"Marsel voli da ide u Bosnu. Skoro nas je pitao kada idemo u Bosnu, jer je tamo dobra klopa. Također, zna dobro da govori bosanski jezik", dodao nam je za kraj razgovora. 

Ambicije Marsela Fazlića su velike. Želja mu je da jednog dana ima mega borbu u Sjedinjenim Američkim Državama, a uzor mu je Mike Tyson. 

Vrijedno radi kako bi ispunio svoje ciljeve. Trenira pet do šest puta sedmično, ako to dopuštaju školske obaveze, a nedjeljom je na dnevnom redu trčanje.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CkllQzLK27H/[/instagram] 

Jasno je da bi u slučaju velike karijere Marsel Fazlić imao veliku bazu fanova u Bosni i Hercegovini, baš kao i Adnan Ćatić, no svakako da bi bilo mnogo ljepše da to bude braneći boje Bosne i Hercegovine. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi