Mayweather najbogatiji sportista

Mayweather najbogatiji sportista

Američki bokser Floyd Mayweather u posljednjih 12 mjeseci zaradio je 85 miliona dolara i najplaćeniji je sportista svijeta,objavio je ugledni magazin "Forbes". 

Svjetski prvak u velter kategoriji u verziji WBC je za borbe protiv Victora Ortiza i Miguel Cotto, kao i zahvaljujući brojnim sponzorskim ugovorima svrgnuo sa vrha dugo godina neprikosnovenog golfera Tigera Woodsa. 

 

Mayweather se trenutno nalazi u zatvoru, gdje služi tromjesečnu kaznu zbog fizičkog napada na bivšu devojku i majku njegove djece. 

 

Na drugom mjestu sa 62 miliona dolara je također bokser, Manny Pacquiao sa Filipina, koji je nedavno odlukom sudija ostao bez WBO titule u velter kategoriji, slijede Woods (59,4), košarkaš Miamija  LeBron James (53) i švicarski teniser Roger Federer sa 52,7 miliona. 

 

Najbogatiji nogometaš je David Beckham, koji se sa zarađenih 46 miliona dolara nalazi na osmom mjestu, a odmah iza njega na listi je zvijezda madridskog Reala i reprezentacije Portugala, Cristiano Ronaldo (42,5 miliona).

 

Najplaćenija sportistkinja je Ruskinja Marija Šarapova koja na ukupnoj listi zauzima tek 26. mjesto (27,9 miliona). 

 

Forbsova lista sportista sa najvećom zaradom: 

1. Floyd Mayweather (boks, SAD) 85 miliona dolara 

2. Manny Pacquiao (boks, Filipini) 62  

3. Tiger Woods (golf, SAD) 59,4  

4. LeBron James (košarka, SAD) 53  

5. Roger  Federer (tenis, Švajcarska) 52,7  

6. Kobe Bryant (košarka, SAD) 52,3  

7. Phil Mickelson (golf, SAD) 47,8  

8. David Beckham (nogomet, V.Britanija) 46  

9. Cristiano Ronaldo (nogomet, Portugalija) 42,5  

10. Peyton Manning (američki nogomet, SAD) 42,4 miliona 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.