Naši karatisti uspješni

SP u tradicionalnom karateu

Naši karatisti uspješni

O. Lekić

Reprezentacija BiH u tradicionalnom karateu je učestvovala na 4.Svjetskom prvenstvu koje je održano od 14. do 18. decembra 2011.g. u Beogradu, Republika Srbija. Na ovom prvenstvu učešće su uzele 52 državne reprezentacije sa 1200 takmičara u svim kategorijama.

Našu reprezentaciju je predvodio predsjednik Redžep Građan, te selektorski tim: Rajko Radulović, Salih Grbić, Nedžib Đozo, i treneri: Momir Popović, Dragiša Jovanović i Elvir Huseinspahić.

Na prvenstvu naša reprezentacije je ostvarila do sada najbolje rezultate i to u najbrojnijim i najtežim kategorijama, nastupivši kao cjelovita Reprezentacija BiH sa takmičarima iz FBiH i RS. I pored ogromne kokurencije postali smo bogatiji za četiri Svjetska šampiona, a naši reprezentativci su osvojili i još pet srebrnih i šest bronzanih medalja.Jedna od najzahtjevniji kategorija te zbog toga i jedna od najznačajnijih medalja na ovom prvenstvu jeste 1. mjesto – zlatna medalja, šampion svijeta u kategoriji seniori, disciplina borbe, osvojio je naš takmičar Miralem Mandžuka.

Ništa manje zahtjevna disciplina, takođe u seniorskoj konkurenciji, diciplina borbe, Ko – Go, naš predstavnik Osman Građan je postao novi šampion svijeta osvojivši 1. mjesto i zlatnu medalju.

Bosna i Hercegovina je dobila i dvije šampionke svijeta u ženskoj seniorskoj konkurenciji i to:Maja Mirdinja, 1. mjesto – zlatna medalja, šampion svijeta u kategoriji seniorke, disciplina borbe.Dragica Drapić, 1. mjesto – zlatna medalja, šampion svijeta u kategoriji seniorke, disciplina borbe, Ko – Go.

Ostali rezultati pionira, kadeta, juniora i seniora reprezentacije BiH su u mnogobrojnoj kokurenciji ostvarili sljedeće rezultate:

Dragica Drapić, 2. mjesto – srebrna medalja, u kategoriji seniorke, disciplina borbe,

Maja Mirdinja, 2. mjesto – srebrna medalja, u kategoriji seniorke, disciplina borbe, Ko – Go,

Miralem Mandžuka, 3. mjesto – bronzana medalja u kategoriji seniori, disciplina borbe, Ko – Go,

Hajduković Armin, 3. mjesto – bronzana medalja u kategoriji juniori, disciplina borbe.

Ekipni nastup naših takmičara je takođe pokazatelj da imamo veoma snažnu reprezentaciju i veoma veliki potencijal u tradicionalnom karateu. Osvajači medalja u ekipnim nastupima su:Ekipa kadeta u sastavu Kodro Amar, Gaštan Kenan i Crnomerović Esned 2. mjesto srebrna medalja u disciplini borbe,

Ekipa juniora u sastavu Merzić Sanid, Zukić Amel, Hajduković Armin i Kurpejović Emrah, 2. mjesto srebrna medalja u disciplini borbe,Ekipa seniorki u sastavu Ena Dizdarević, Emina Alajbegović, Dragica Drapić i Maja Mirdinja,  3. mjesto bronzana medalja u disciplini borbe,Ekipa juniorki u sastavu Kapo Naila, Popović Milica i Kovačević Saška,  3. mjesto bronzana medalja u disciplini borbe,Ekipa seniora u sastavu Osman Građan, Miralem Mandžuka i Alem Mandžuka,  3. mjesto bronzana medalja u disciplini borbe,

Naši najmlađi ostvarili su odličan plasman gdje su pobjedama u četiri kruga osvojili:Nudžejma Ismić, 2. mjesto – srebrna medalja u kategoriji djevojčice 7 – 8 godina, disciplina borbe, Kihon Ippon iNaida Huseinspahić 3. mjesto – bronzana medalja u kategoriji djevojčice 7 – 8 godina, disciplina borbe, Kihon Ippon  Ovim uspjehom reprezentacija BiH u tradicionalnom karateu, sastavljena od takmičara iz čitave BiH, je još jednom dokazala, da zajedničkim nastupom jednostavno postižemo samo najbolje rezultate.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.