Nermin Potur: Vrhunski karatista i doktor medicine
Nermin Potur je paralelno sa studiranjem medicine ostvarivao vrhunske rezultate u karateu

Najbolji sportaš Bosne i Hercegovine 2010 godine

Nermin Potur: Vrhunski karatista i doktor medicine · Intervju

Nermin Potur zaista je rijetka  zvjerka među bh. sportašima kako aktivnim, tako i umirovljenim. 

Zasigurno još uvijek jedan od najuspješnijih sportaša od osamostaljenja naše zemlje, sjajni karatista, u čijim vitrinama stoje četiri medalje sa svjetskih prvenstava, sedam s europskih, šest s balkanskih i tri s mediteranskih igara, dok se titule na razini Bosne i Hercegovine teško daju i prebrojati. U biti, neuporedivo je lakše nabrojati ono što Potur nije osvojio. Onako usput u međuvremenu postao je i doktor medicine, a ovaj svestrani čovjek je 2010 godine i proglašen za najboljeg sportaša BiH. Zanimalo nas je što Nermin Potur danas radi, ali prije svega zamolili smo ga za još jednu kratku retrospektivu njegove impresivne karijere.

"Kada sve bacim na stol i saberem, osvojio sam oko 400 medalja" - otpočinje Potur razgovor za SportSport.ba i dodaje:
"Karijeru sam nakon više od 20 godina bavljenja karateom okončao 2015. godine, a godinu dana kasnije sam, nakon završenog medicinskog fakulteta, počeo raditi kao doktor u Hitnoj pomoći, a od prošle sam godine uposlen na KCUS-u na odjelu Fizikalne medicine i rehabilitacije, odnosno fizijatrije."

Studiranje i ostvarivanje vrhunskih rezultata u pravilu ide jako teško. Kako si se ti izborio s tim?

"Da je bilo naporno - bilo je, no žalio se nisam niti mi je padalo na pamet pošto je na kraju krajeva to bio moj izbor. Mnogo sam radio, mnogo sam žrtvovao a svaki rezultat je sam po sebi bio dovoljna nagrada i satisfakcija za to. Možda će zvučati neskromno, no zaista ne znam nijednog kolegu u Europi koji je simultano završavao medicinu a ostvarivao vrhunske rezultate u karateu."

Danas svoje stečeno znanje kroz svoju prebogatu karijeru prenosiš na mlade naraštaje?

"Tako je, vodim karate klub 'Respect' u kojem smo skupili preko 60 djevojčica i dječaka i mogu reći da smo što se tiče dječijeg uzrasta najuspješniji klub u Bosni i Hercegovini. U klubu ima zaista jako talentirane djece a nadam se da ne pretjerujem kada kažem da mislim da tu ima nekoliko njih koji će biti uspješniji i od mene i mojih trenera. Sa mnom u klubu još rade Lejla i Haris Macanović, te Maid Bajrić. Trudimo se da djeca imaju uvjete onakve kakve mi nismo imali kada smo mi bili u ovom uzrastu a zahvalio bih se i prijatelju klubaBH Telecomu na svesrdnoj pomoći koju nam pruža."

Nermine, kako karate funkcionira u ovo doba pandemije?

"Zbog korone su prekinuta sva natjecanja na državnom nivou a ja sa svojim suradnicima organiziram klupska natjecanja kako bi naši članovi ostali u formi. Epidemiološke mjere poštivamo i pridržavamo ih se i vjerujte, svi jedva čekamo da se sve vrati u normalu." - kazao je svestrani Nermin Potur za SportSport.ba. 

Promo

Top Komentari

Majstorica
Bravo momak svaka čast
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti