Od dječaka karatiste, do kickbox šampiona
Zildžić sa šampionskim pojasom nakon pobjede protiv Moraisa

Salko Zildžić specijalno za SportSport.ba

Od dječaka karatiste, do kickbox šampiona

Nakon što je prije desetak dana, bh. kick-bokser Salko Zildžić, u tuzlanskom Mejdanu poražen od Francuza, Abdelrahima Chafaya i na taj način izgubio titulu profesionalnog svjetskog prvaka WAKO pro asocijacije u disciplini low kick, razgovarali smo sa našim poznatim borcem o tome meču, ali i o svemu ostalom vezanom za njegovu karijeru.

Prošlo je nekoliko dana od borbe sa Francuzom Chafayem, u kojem ste doživjeli dosta nesretan poraz, kakvi su utisci sada?

"Što se tice utisaka sa nedavno održane manifestacije i samog toka meča , moram reći da i danas teško pomišljam o meču i ishodu, ali sam svjestan šta se dogodilo, kao i vjerovatnih uzroka i razloga, koji su na neki način odredili da se meč završi po mene prilično nesretno, a za Francuza sretno. Svojim nastupom nisam zadovoljan, ali najvjerovatniji uzrok poraza je preveliki udio u organizaciji same manifestacije, kao i popriličan umor, emocionalni i fizički od same organizacije u kojoj sam učestvovao, tako da se nisam uspio dovoljno psihički pripremiti za meč i sve ono što se u meču može desiti. U meč sam ušao previše "rutinski"  i to me na kraju skupo koštalo."

Poznato je da ste prvobitno trebali imati meč sa Slovakom, Marcelom Jágerom, za koji ste se dugo pripremali i koji je odustao od meča u Tuzli nekoliko sedmica prije najavljene borbe. Da li vas je i to možda malo poremetilo?

"Mislim da promjena protivnika, nije mnogo utijecala na tok priprema, a glavni razlozi lošeg rezultata, bez obzira na dobru prvu rundu, vezani su za veliko breme koje sam imao organizacijom meča, pripremama takmičara kluba, pa na kraju i samim mojim pripremama i naravno svih problema koji se javljaju prilikom organizacije i ućešća na ovakvim takmičenjima."

Odmah po završetku meča, pozvali ste Chafaya na revanš, na koji je on i pristao. Da li je poznato kada bi se to moglo desiti i gdje?

"Što se tiče revanša, naravno da ga priželjkujem, a datum i vrijeme još nisu poznati. Potrebno je neke stvari reorganizirati i ukoliko opet, mi, budemo morali organizovati taj meč, mnogo toga treba postaviti na drugačiji način. Naravno da ćemo tražiti i povoljne uvjete i mogućnost da neko drugi promovira meč, kako bih onda mogao samo razmišljati o borbi i nastupu."

Da se vratimo na sami početak vaše karijere, kako je sve počelo i otkud Salko u kickboxu?


"Gledajući akcione filmove, poželio sam da izvodim sve one poteze i udarce, koje su izvodili glumci poput Jean-Claude Van Dammea, Chuck Norisa, Brce Lee-a...Želio sam na neki način, kada je potrebno, tu vještinu da upotrijebim i da zaštitim sebe i slabije i tako sam počeo trenirati karate u rodnoj Vlasenici kada sam imao osam godina, što je na neki način odredilo moju sportsku karijeru, koja se nastavlja u Tuzli nakon progona i odlaska iz Vlasenice, 1995. godine u sekciji kluba Zmaj od Bosne, koja je kasnije  prerasla u KBV "Hajrudin Mešić" a danas nosi naziv Flek Tom-Cat." rekao je naš borac, dodavši:

"Počeo sam kao karatista, završio kao kickboxer, a prvi nastup sam imao 1998. godine. Već naredne godine sam bio na svjetskom prvenstvu u Italiji, gdje osvajam 3. mjesto u full contactu.Nakon toga, 2000. godine postajem juniorski prvak svijeta u Ukrajini, a uporedo s tim,  već počinjem raditi i prve profesionalne mečeve (bez opreme). U maju 2004. godine,  postajem profesionalni prvak Evrope, a u decembru i profesionalni svjetski prvak. 2005. godine na Svjetskom amaterskom prvenstvu u Maroku, osvajam zlatnu medalju u kategoriji do 86 kg. Nakon toga, uslijedila je odbrana naslova 2006., te legandarni  tromeč sa Crnogorcem, Ivanom Strugarom, nakon čega vraćam pojas u Zenici, pobjedom protiv Portugalca Alberta Moraisa, sve do ovga posljednjeg meča."

Najdraži trenutak u karijeri?

"Pobjeda u Tuzli i povrat šampionskog pojasa od Ivana Strugara. Taj meč sam radio pod obećanjem da ću pobijediti i to je bilo veliko opterećenje za mene, a kada sam ispunio obećanje, bilo mi je mnogo lakše ."

Kada niste u ringu i kada imate slobodnog vremena, kako provodite dane?


"Kada nisam u ringu, onda treniram druge. Uglavnom su to uobičajene obaveze kod kuće, oko kluba, te određene društvene obaveze. Slobodnog vremena je vrlo malo."

Salko je u sretnom braku i porodični je čovjek. Do kada se mislite aktivno baviti kickboxom, šta vas motiviše i da li imate neki neostvareni cilj i planove u budućnosti?

"Bračni i porodični život toplo preporučujem omladini, jer ništa se ne može porediti sa osjećajem roditeljstva i obaveze prema osobi koju volite. Kickboxom ću se vjerovatno još dugo baviti, ako Bog da, samo je pitanje u kojoj ulozi. Iskreno, ova trostruka me već pomalo zamara, tako da ću ubrzo morati odlučiti kako dalje."

Poznato je da dosta svoga znanja i iskustva, prenosite na mlade boksere i sportiste. Imate li neku poruku za te mladiće i uopće za mlade ljude?

"Poruka za mlade je jednostavna. Mladost brzo prođe, potrudite se nešto ostaviti iza nje, da vam olakša starost, a upotpuni mladost. Znanje, lijep odgoj, zdrav i jak duh....vrijedi se potruditi." rekao je za naš portal Salko Zilldžić, jedan od najboljih boraca u regiji, koji je svojim načinom života i uspješnom sportskom karijerom, postao uzor mnogim mladim ljudima i borcima.




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti