Održan kongres AIBA u Bakuu

Održan kongres AIBA u Bakuu

O. Lekić

U Baku Azarbejđan održan je Kongres AiBA internacionalne Bokserske organizacije. Na kojem su predstavnici Bosne i Hercegovine bili Dalibor Petković potpredsjednik Bokserskog saveza BiH i Adel Bajramović Direktor reprezentacije BiH.

Na kongresu je bilo govora o potcicanju razvoja amaterskog boksa te osnivanju profesionalne APB bokserske asocijacije pod okriljem AIBA.

APB bi trebao imati između 400-600 boksera nakon olimpijskih igara u Londonu iz čitavog svijeta, te između 20 i 30 boksera po kategoriji u svakoj diviziji.

Na nacionalnom nivou APB bi trebao da definiše svaki nacionalni bokserski savez koji bi se pridružio profesionalnoj asocijaciji ,a u prvoj sezoni u projektu bi trebalo sudjelovati između 20 i 30 nacionalnih federacija.

Značajno je napomenuti da će pravo sudjelovanja u APB asocijaciji imati i profesionalni bokseri iz WBA,WBC koji nisu imali više od 15 profesionalnih mečeva.

Bokseri koji pristupe APB asocijaciji potpisivati će profesionalne ugovore te će nakon završene karijere poslje 40-te godine imati pravo na ostvarivanje penzije.

Između ostalog dogovoreno je  od 2013. godine definitivno skidanje kaciga u amaterskom boksu te da se vraća sistem starog bodovanja odnosno da se isključuje elektronsko bodovanje.
2012. godine na Olimpijskim Igrama u Londonu prvi put će se boksati i u ženskoj konkurenciji i to u tri kategorije 

48-51kg
57-60kg
69-75 kg

Predstavnici bosanskohercegovačke delegacije Dalibor Petkovič i Adel Bajramović bavili su sastanak sa predsjednikom AIBA gosp Ching-Kuo Wu –om oko unapređenja i razvoja boksa u Bosni i Hercegovini koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisutnosti predstavnika BiH na Svjetskom AIBA kongresu.

Predstavnici bosanskohercegovačke delegacije obavili su i razgovor s gosp Ho Kim-om izvršnim predsjednikom AIBA takmičarske komisije koji je izuzetni poznavalac prilika u BH boksu te je dao svoju apsolutnu podršku razvoju sporta posebno boksa u Bosni i Hercegovini

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.