Oluja mostarske krvi

Bh. mašina za pobjede: Adnan Ćatić

Oluja mostarske krvi

Hercegovac Adnan Ćatić po jubilarni je deseti put odbranio naslov svjetskog prvaka u WBA verziji, dobivši sudijskom odlukom Irca Matthewa Macklina.

Iako boksuje pod imenom Felix Sturm i pod zastavom Njemačke, Ćatića svi Bosanci i Hercegovci doživaljavaju kao svog, ne ustežući se reći kako i Bosna i Hercegovina ima svog svjetskog prvaka.

Felix Sturm je rođen kao Adnan Ćatić 31. januara 1979. godine u Leverkusenu, gdje su mu roditelji emigrirali iz Mostara.

Svoj debi u svijetu profesionalnog boksa imao je 27. januara 2001. godine, kada je za protivnika imao Antonia Ribeira iz Angole. Šest mjeseci prije debija, uspio je izboriti plasman na Olimpijske igre u Sidneju, ali je izgubio već u prvoj borbi protiv kasnijeg prvaka Jeremaine Taylora.

Nakon 16 mečeva i isto toliko pobjeda, Ćatić je 10. maja 2003. godine osvojio interkontinentalni naslov u verziji WBO. Kasnije te godine, tačnije 13. septembra, zamijenio je povrijeđenog Berta Schenka u borbi protiv Argentinca Hectora Javier Velazca. Kasnije je titulu odbranio u borbi protiv Rubéna Varóna Fernándeza iz Španije.

Vjerovatno najveća borba u karijeri Adnana Ćatića desila se 5. juna 2004. godine u Las Vegasu. Tada mu je protivnik bio legendarni Oscar De La Hoya, koji je bh. boksera uspio pobijediti odlukom sudija 3:1. Međutim, činjenice govore da je Ćatić bio bolji od De La Hoye u tom meču.



Ćatić je zadao De la Hoyi 234 od 541 udaraca, dok je primio samo 188 od 792 pokušanih udaraca, ali je mnogo veći renome koji je uživao De La Hoya ipak presudio.

Ipak, Ćatić se brzo oporavio, pa je 11. marta 2006. godine pobijedio Maselina Masouea i osvojio naslov po WBA verziji. Međutim, naslov je brzo izgubio, kada je 15. jula 2006. godine tehničkim nokautom savladan od strane Javiera Catilleja. Ipak, u revanšu je bio bolji od Catilleja, te ga je jednoglasnom odlukom sudija savladao u Oberhausenu 28. aprila 2007. godine.

Slijedeći izazivač bio je Sebastian Sylvester, ali ni on nije mogao preko stasitog Mostarca, te je poražen također jednoglasnom sudijskom odlukom 2. novembra 2008. godine, baš kao i naredni protivnik, Khoren Gevor 11. jula 2009. godine.

Nakon više od godinu dana pauziranja, Sturm se vratio i odbranio titulu u borbi protiv Giovannija Lorenza, te je tako postao "superprvak" WBA verzije. Posljednju odbranu titule imao je 25. juna, kada je sudijskom odlukom bio bolji od Irca Mattewa Macklina.

Međutim, ova pobjeda digla je dosta kontroverzi, pa je Ćatić, sportski, odmah dogovorio revanš sa Irskim borcem, koji se pokazao kao veoma čvrst protivnik za svjetskog prvaka.



Iako je rođen i odrastao u Njemačkoj, Ćatić ni u jednom trenutku nije zaboravio odakle vuče korijene, pa nije rijetkost da ga nakon borbi vidimo zagrnutog u zastave Bosne i Hercegovine u društvu bh. fudbalskih reprezentativaca Edina Džeke, Vedada Ibiševića, Sejada Salihovića i Zlatana Bajramovića, koji su mu veliki prijatelji.

O kakvom se bokseru zapravo radi, dovoljno govore podaci. Ćatić je u profesionalnoj karijeri u ring izašao 39 puta, od čega je pobijedio čak 36 puta (15 nokauta), samo dva puta je poražen, a jednom je borba proglašena neriješenom.

Oluja (njem. sturm - oluja, op. a.) mostarske krvi za sada je neprikosnovena na tronu najboljih svjetskih boksera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.