Preminuo legendarni bokser Marijan Beneš

Nakon duge bolesti

Preminuo legendarni bokser Marijan Beneš

A. Beganović

Legendarni bokser Marijan Beneš, preminuo je jutros u Banjoj Luci u 67. godini nakon duge bolesti.

Beneš je rođen 1951. godine u Beogradu. Djetinjstvo je proveo u Tuzli gdje je napravio i prve bokserske korake, a sa 16 godina je otišao u BK Slavija iz Banja Luke za koji je boksao tokom cijele amaterske karijere.

Devet puta je bio prvak Bosne i Hercegovine, četiri puta prvak Jugoslavije, a 1973. je postao prvak Evrope.

U profesionalce je prešao 1977. godine, a dvije godine kasnije je postao profesionalni prvak Evrope u EBU verziji. Ovu titulu je uspješno odbranio četiri puta.

Iz boksa se povukao 1983. godine, a boksao je 39 profesionalnih mečeva od kojih je 32 dobio, šest izgubio, dok je jedan završen bez pobjednika.

Tokom karijere imao je mnogo ozbiljnih povreda, a zbog povrede oka je i okončao karijeru.

Top Komentari

ratip irats
Legenda u pravom smislu. Fajter u ringu, covjek dobrog srca kojeg su mnogi iskoristili. Na kraju, zaboravljen od sviju...
26 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije