Preminuo poznati judas Hitoshi Saito

Osvajač zlata u Los Angelesu i Seulu

Preminuo poznati judas Hitoshi Saito

Teme:

Bivši dvostruki olimpijski pobjednik u judu Japanac Hitoshi Saito (55) preminuo je od karcinoma žučnog mjehura. Saito je osvojio zlatne medalje u kategoriji iznad 95 kilograma na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. te četiri godine poslije u Seulu.

Osvojio je i zlato na Svjetskom prvenstvu u Moskvi 1983. te srebro u Seulu 1985. Slavio je i na Azijskim igrama te na Azijskom prvenstvu.

Bio je i selektor japanske reprezentacije na olimpijskim igrama 2004. u Ateni i 2008. u Pekingu na kojima su japanski judaši osvojili ukupno 12 zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje. Premda je osvojio dvije
olimpijske zlatne medalje i bio svjetski prvak, Saito nikada u karijeri nije pobijedio zemljaka Yasuhira Yamashitu. Tri puta su se borili i sva tri puta je slavio Yamashita.

"Saito je bio moj najveći suparnik, ali i pravi prijatelj. Uživao sam boriti se s njim, izjavio je Yamashita", inače dopredsjednik Japanskog judo saveza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.