Preminuo veliki trener Emanuel Steward

Bolest je bila jača

Preminuo veliki trener Emanuel Steward

M. Maksimović

Svijet boksa je ostao bez velikog trenera, jednog od najvećih.Legendarni američki Emanuel Steward preminuo je u 68.godini, nakon teške bolesti, tačnije u bolnici je ležao od septembra nakon teške i neugodne operacije probavnog trakta. 

Nakon toga je krenula teška borba koja je trajala do četvrtka.Najteži meč karijere velikog trenera, 

meč koji je nažalost izgubio u svojoj 68.godini.Dan nakon njegove smrti, bokseri će reći da je otišao najveći, trener koji je u svojoj karijeri stvorio 41.svjetskog prvaka.

 

Steward je rođen 7.7.1944. u Vivianu u Zapadnoj Virginiji.Kao amater došao je do nevjerovatne brojke od 94 pobjede u 97 mečeva, čak je kao osvajač ''Zlatne rukavice'' bio kandidat za nastup na Igrama 1964.godine.Međutim, Manny je morao prestati da se aktivno bavi amaterskim boksom, morao se brinuti za svoju porodicu.

 

Zaposlio se u Detroitu, gdje polako počinje raditi i kao trener, u jednoj od lokalnih dvorana.Radio je u početku sa amaterima koji su ostvarivali odlične rezultate, pa je odlučio da se profesionalno bavi trenerskim poslom.

 

Već 1980.godine je trenirao svjetskog prvaka, Hilmer Kenty postao je prvi Stewardov prvak u teškoj kategoriji.Onda je tu bio i legendarni Thomas Hearns kojeg pretvara u velikog udarača, a njegovi mečevi protiv Sugara Raya Leonarda, Marvina Haglera i Roberta Durana ulaze u istoriju profi boksa.

Nakon Hearnsa, Manny počinje raditi sa teškašima, Holyfieldom, Oliverom McCallom sa kojim je pobjedio Lenoxa Lewisa.

 

Upravo je Lewis nakon tog poraza počeo raditi sa Stewardom sa kojim postaje apsolutni vladar teške kategorije.Steward je trenirao De La Hoyu, Julia Cesara Chaveza, Naseema Hameda, Jamesa Toneya,  Miguela Cotta. Jermainea Taylora, Graciana Rocchigianija, Michaela Moorera, a posljednjih godina ga pamtimo kao trenera Wladimira Klistchka sa kojim je radio do samo par mjeseci unazad.

 

Njegova statistika je nevjerovatna, kada su u pitanju mečevi za naslov. Njegovi bokseri su ostvarili 34 pobjede uz 2 poraza.Za večinu boksera, Manny je bio nešto više od običnog trenera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti