"Prije godinu sam operisala koljeno, a sad sam prvakinja"

Larisa Cerić

"Prije godinu sam operisala koljeno, a sad sam prvakinja"

Najbolja bosanskohercegovačka džudistkinja Larisa Cerić osvojila je naslov evropske prvakinje na Evropskom prvenstvu u Pragu u konkurenciji mlađih seniorki do 23 godine.

Cerić je u jakoj konkurenciji kategorije +78 kg ostvarila četiri pobjede te došla do zlatnog evropskog odličja. Na danas održanoj konferenciji za medije mlada sportistkinja kazala je da je ovaj naslov kruna njene dosadašnje karijere u kojoj je imala sjajnih, ali i teških trenutaka.

"Prezadovoljna sam rezultatom, ali iskreno još  nisam potpuno svjesna uspjeha koji sam postigla. Naporno sam trenirala s timskim kolegama i mogu reći da je ovo kruna moje karijere, s obzirom na povrede koje sam imala u prošlosti. Prije samo godinu dana operisala sam koljeno, a sada sam prvakinja Evrope", izjavila je Cerić.

Cerić je u prvom kolu bila slobodna, u drugom je savladala Ukrajinku Kindzersku, a nakon toga i Litvanku Pakenite te osvojila prvo mjesto u grupi. Mnoge od njenih protivnica imale su i do 50 kilograma više od nje, ali bh. šampionka smatra da su u tim borbama presudile njena želja za pobjedom i evropskom titulom.

"Jutro prije početka borbi sam se probudila i rekla sebi da ću dati 200 posto da dođem do tog trofeja i postanem najbolja u Evropi. Nisam htjela propustiti tu priliku i na kraju sam uspjela. U polufinalu sam savladala Bjeloruskinju Slutskaju, a u borbi za najsjajnije odličje Njemicu Carolin Weiss za samo 36 sekundi. Vidjelo se da želim pobjedu mnogo više od njih, naglasila je prvakinja Evrope.

Mlada džudistkinja u karijeri je osvojila i naslove juniorske prvakinje svijeta te treće i drugo mjesto na evropskim prvenstvima. Selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac ističe da je njegova i želja Larise Cerić osvajanje odličja na olimpijadi u Rio de Janeiru 2016. godine.

"Larisa će sigurno ostvariti normu za olimpijske igre u Riju, ali nezahvalno je prognozirati nešto više. Naravno da priželjkujemo olimpijsko odličje i vjerujemo da će do te godine dovoljno stasati da konkuriše za olimpijsku medalju", kazao je Crnogorac.

Džudo tim Bosne i Hercegovine u narednom periodu će odraditi bazične pripreme na za sada nepoznatoj lokaciji, a nakon toga, na proljeće, počinje nova džudo sezona i nove preiskušnje za najbolje borce Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije