Samo jedno zlato na Kubu
Rusi dominirali u gradu mode

Završeno SP u boksu

Samo jedno zlato na Kubu

M. Maksimović

Svjetsko prvenstvo u boksu kojem je dvije sedmice bio domaćin grad Milano, proteklo je u znaku boksera iz Rusije. Rusi su osvojili osam medalja od čega su dvije zlatne. Kuba preživljava smjenu generacija, nove snage se pripremaju za London, pa su ovaj put osvojili četiri medelje, tek jedno zlato. Amerikanci su godinama sve dalje od vrha, u Milanu su uhvatili tek jednu medalju.

Rusi su dominirali, uzeli su osam medalja, dva zlata. Igor Mehoncev je zlatni u kategoriji do 91 kilograma, Artur Beterbiyev u kategoriji do 81. Mehoncev je u finalu pobjedio Kubanca Duartea, Beterbiyev, Uzbekistanca Rasulova.

Ukrajinci trenutačno imaju sjajnog Vasila Lomachenka koji ima 21 godinu i olimpijsko, evropsko i sada svjetsko zlato. U Milanu je bio nedodirljiv, u finalu je razbio Vodopiyanova iz Rusije. Mogli su imati uz malo sreće i još jedno zlato, ali je Oleksandr Usik zaustavljen u polufinalu kategorije do 91 kilograma.  Još jedan Ukrajinac je ostavio više nego dobar utisak, radi se o teškašu Romanu Kapitonenku koji je uzeo srebro u kategoriji preko 91 kilograma.

Da velesila amaterskog boksa ne ostane bez zlata, pobrinuo se Roniel Iglesias Satolongo koji je pobjedio Amerikanca Frankie Gomeza i postao svjetski prvak u kategoriji do 64 kilograma.
Za najboljeg boksera je proglašen teškaš Roberto Cammarelle koji je odbranio naslov svjetskog prvaka iz 2007.godine.

Najveća priča kompletnog turnira dogodila se na startu kada je u kategoriji do 91 kilograma prekinut meč između Tadžikistanca Kurbanova i Litvanca Subaciusa. Sekundu prije kraja meča, sudija u ringu je odlučio prekinuti meč jer je doktor primijetio malaksalost Kurbanova. Subacius je pobjedio iako je u trenutku prekida Kurbanov vodio 14:10!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.