Da li znate sa koliko novca Španija nagrađuje osvajače medalja na Olimpijskim igrama?
FOTO - EPA

Lijep iznos

Da li znate sa koliko novca Španija nagrađuje osvajače medalja na Olimpijskim igrama?

Adnan Beganović

Španija je danas na Olimpijskim igrama osvojila dvije zlatne medalje, a osvajači zlatnih medalja biće dobro nagrađeni.

Alberto Gines u sportskom penjanju i Sandra Sanchez u karateu su osvojili zlatne medalje za Španiju.

Osim što su ostvarili sportske ciljeve, Alberto i Sandra su podebljali svoj bankovni saldo. Od Olimpijskog odbora Španije će za osvojene zlatne medalje biti nagrađeni sa po 94.000 eura.

Osvajači srebrenih medalja u pojedinačnoj konkurenciji od Olimpijskog odbora Španije dobit će po 48.000 eura, a oni koji osvoje bronzane medalje po 30.000 eura.

Na vrhu liste zemalja koje daju svojim sportistima najviše novca za osvojnene medalje je Singapur, na drugom mjestu je Azerbejdžan, a na trećem Indonezija.

S druge strane neki zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške, ne plaćaju dodatno za mjesto na podiju, već radije fiksiraju sportsku politiku, poput stipendija tokom cijele godine.

Na kraju treba dodati da Međunarodni Olimpijski Odbor ne isplaćuje novčane nagrade, odnosno oni najbolji budu nagrađeni medaljama i diplomama.

Svaka zemlja ima svoju politiku vezanu za nagrađivanje sportista i sportašica koji se sa Igara vrate sa medaljama, a u regionu najveće nagrade dodijeljuje Srbija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi