Turci poručili: Nećemo dozvoliti ukidanje hrvanja sa OI-a

Turci poručili: Nećemo dozvoliti ukidanje hrvanja sa OI-a

O. Lekić
Teme:

Turska, koja je kandidat za domaćina olimpijskih igara 2020., objavila je u srijedu da će se usprotiviti brisanju hrvanja iz programa Igara što je jučer predložio Međunarodni olimpijski komitet (IOC).

"Smatram nepravednim uopće činjenicu da o tome razgovaramo. Nikada to nećemo dopustiti, prenosi HINA izjavu predsjednika Turskog hrvačkog saveza i dvostrukog olimpijskog prvaka Hamze Yerlikaya.

Podsjećajući da je hrvanje jedan od najstarijih olimpijskih sportova, Yerlikaya je podsjetio da je Istanbul kandidat za domaćina Igara 2020. zajedno s Madridom i Tokijom.

"Mi smo najozbiljniji kandidat. Organizirati Igre u Istanbulu bez hrvanja je nezamislivo", dodao je.

Nezadovoljstvo ovim prijedlog izrazili su i japanski hrvači i Japanski olimpijski komitet .

"Ne znam uopće otkuda takva odluka. Potpuno sam shrvana da ne znam što napraviti", izjavila je Saori Yoshida, trostruka olimpijska pobjednica i devet puta svjetska prvakinja u kategoriji do 55 kg.

"Iskreno sam šokiran. Nemam ideju zašto su odlučili takvo što", rekao je predsjednik Japanskog hrvačkog saveza Tomiaki Fukuda

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) odlučilo je izbrisati hrvanje iz programa olimpijskih igara od 2020. godine, a IOC će na svom zasjedanju u Buenos Airesu u septembru  ratificirati ovu odluku kada će i izabrati domaćina između tri grada finalista Istanbula, Madrida ili Tokija.

Međunarodna hrvačka federacija (FILA)  bi nakon toga ponovno trebala kandidirati taj sport za izbor u program olimpijskih igara. Hrvanje bi se tako našlo izjednačeno sa sedam drugih sportova 'na vratima' OI-a poput squasha, slobodnog penjanja, karatea, borilačke vještine wushu, baseballa i softballa, wakeboarda - nautičkog sporta - te rolerskih sportova, u borbi za jedno otvoreno mjesto na Igre 2020.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.