U Fojnici se piše historija bh. boksa?

Adnan Buharalija boksuje meč života

U Fojnici se piše historija bh. boksa?

Adnan Buharalija, bosanskohercegovački profesionalni bokser, u petak u Fojnici imat će najvažniji meč u dosadašnjoj karijeri. Valter kreće na jednu do titula najmoćnije bokserske federacije WBC.
Buharalija će za Mediteransku titulu boksovati u rodnoj Fojnici, a za protivnika će imati Francuza Juliena Perriauxa. Ukoliko bosanskohercegovački bosker pobijedi u ovom meču, to će ga svrstati među 20 najboljih boskera na svijetu po WBC verziji u teškoj kategoriji.

Ipak, Valtera ne očekuje lak posao. Perriaux je nešto bolje rangiran borac, ali to ne straši Buharaliju. Jedino što ne ide na ruku našem boskeru je to da je Francuz viši 13 centimetara i da je lijevak, jer Buharalija se još nikada nije borio protiv ljevaka.

Bez obzira na sve to, svi očekuju da se u Fojnici u petak piše historija bosanskohercegovačkog boksa. Još uvijek niko od naših boksera nije uspio doći u priliku da boksuje za jednu od titula WBC verzije. Nadamo se da će Valter zadržati pojas u Bosni i Hercegovini, te da će ga u budućnosti uspješno braniti i boksovati za prestižnije titule.

Buharalija je sinoć ispred BBI centra organizovao press trening. U ringu je demonstrirao svoje vještine, a također je publici predstavljen i njegov protivnik Julien Perriaux. Pored boksera koji će ukrstiti rukavice u borbi večeri, predstavljena su i dva naša mlada, persepktivna boksera koji će boksovati predborbe, Mirsad Ćebo i Edin Puhalo.

Ćebo će u uvodnoj brobi za protivnika imati Makedonca Aleksandara Nikoloskog. To će mu biti treći profesionalni meč u karijeri. U prethodna dva upisao je pobjede protiv Daniela Pavelescua i Zsoltana Hamze. Edin Puhalo će u Fojnici boksovati svoj prvi porfesionalni meč, a za protivnika će imati Makedonca Mileta Jovanovskog.

Buharaliji će ovo biti 35. meč u profesionalnoj karijeri, a do sada ostvario je 24 pobjede, a čak 16 nokautom. Izgubio je osam puta, a dva duela su završena neriješeno. Sa druge strane, Perriaux je 13 pofesionalnih mečeva riješio u svoju korist, njih šest nokautom, dok je osam puta poražen.

Nadajmo se da će se ponoviti meč iz augusta 2010. godine kada je Valter u Fojnici nokautirao Rumuna Constantina Armengu, te da će Julien Perriaux završiti na podu prije 12. runde. Našem boskeru sigurno neće nedostajati podrška, a i on je spreman kao "tempirana bomba", iako su ga kroz pripreme pratile povrede. No, iz toga je izašao samo jači.

Sugurno je da nas u Fojnici 1. jula očekuje pravi spektakl. Spremaju se neviđeni scenski i svjetlosni efekti. Poželimo sreću našem Valteru, kao i, naravno, ostaloj dvojici naših boksera, Ćebi i Puhalu. Nadajmo se da će pojas šampiona Mediterana ostati u Bosni i Hercegovini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.