U hotelu Hills će biti kao u Tokiju: Volim kad se zastava BiH zavijori, pa nek' udara i po meni!

Dževad Poturak za SportSport.ba

U hotelu Hills će biti kao u Tokiju: Volim kad se zastava BiH zavijori, pa nek' udara i po meni! · Intervju

Najbolji bosanskohercegovački K1 borac Dževad Poturak ovih dana se sprema za još jedan turnir u Sarajevu koji je lično organizovao. 

Riječ je o borilačkom spektaklu King of Kings Grand Prix (KOK WGP) koji će biti održan 3. jula u sarajevskom hotelu Hills.

Tim povodom legendarni Poturak je govorio za portal SportSport.ba te je na početku razgovora objašnjavao koliko je zapravo bilo teško po deseti put sličnu manifestaciju organizovati u našem glavnom gradu.

"Ovo je deseta organizacija u mojoj režiji. Bitno je da je to svaki put organizovano na najbolji mogući način. Bilo je svaki put na svjetskoj razini. Ovaj put sam uzeo zastupništvo KOK organizacije. Ja ću biti i predsjednik, organizator i borac, kao i svaki put. Nije to bilo nimalo lako organizovati, ali uvijek nekako smognem snage".

"Imao sam samo jedan poraz zabilježen u Sarajevu, a borio sam se protiv sjajnih boraca. Nijedan od boraca protiv kojih sam se borio u Sarajevu nije bio lak za pobijediti", kaže Poturak.

Fight card se, kao što to obično i biva na gotovo svim turnirima, promijenio u posljednji čas. Neki su borci 'otpali' zbog povrede, drugi nisu mogli dobiti vize... Tako je i Poturak dobio novog protivnika. Umjesto Juriija Gorbenka iz Ukrajine naš borac će se boriti protiv Austrijanca porijeklom iz Albanije Dritana Bajramaja.

"Na svakom turniru se to dešava i normalno je. Čak se i u Tokiju dešavalo dok sam nastupao... Ovog puta se recimo moj protivnik neće moći pojaviti pa ću se boriti protiv Albanca Dritana Bajramaja. Želio bih se zahvaliti svom protivniku što je prihvatio ovu borbu u posljednji čas. On predstavlja Austriju, ali je porijeklom iz Albanije. S druge strane, Redžović 'lovi' veliku pobjedu u svojoj karijeri. Otvorit će mu se, u slučaju pobjede, vrata za jednu od borbi za naslov u najtežoj kategoriji boksa. On je u ovom sportu ostvario već sjajnu karijeru, a planira se boriti još nekoliko godina. Također, borit će se i Igor Emkić koji treba da zablista te večeri i pobijedi renomiranog borca iz Banja Luke", objašnjava naš sagovornik.

Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći određenih državnih organa kojima se Dževad zahvalio na pomoći.

"Zahvalio bih se gospodinu Mirvadu Kuriću. On kad je samo vidio imena koja nastupaju te večeri, bez pogovora je rekao da će on biti pokrovitelj i to u onoj najvećoj težini. Doduše, on i jeste ministar sporta i kulture, ali i ranije smo nailazili na ministre koji nam nisu htjeli pomoći. Ovo je svjetska priča, mi te večeri idemo slikom u 122 zemlje. Prenosit će nas 122 TV kanala, na 44 strana jezika... Jedna velika, svjetska priča, a Bosna je centar zbivanja. Što se tiče pomaganja države, niko se stvarno nije oglušio. Svi su se odazvali i obećali da će dati sve od sebe da budu uz mene. Također, naše stabilne firme su pomogle ovaj event".

'Borit ću se sve dok budem mogao trenirati'

Poturak ima 41 godinu i logično je da se u tim godinama lagano spominje i kraj karijere. Ipak, naš sagovornik poručuje kako to samo rade 'zli jezici'.

"Meni ljudi kažu, dosta ti je više, ne moraš da se boriš. Ma nije stvar moranja ili ne moranja. Ja volim državu BiH. Volim kad se ta zastava zavijori pa 'gdje puklo da puklo'. Nek' 'puca' i po meni. Volim kad se izgovori to 'from Bosnia and Herzegovina'". Meni je to veliko, možda nekome zvuči blesavo, ali meni je veliko pravo"., kaže Poturak.

"Planiram se boriti sve dok imam snage da vježbam prije i nakon posla. Ako to bude pedeset i prva, onda pedeset prva. 2012. godine sam trebao uraditi jednu operaciju koja je bila jako opasna. Hvala Bogu nisam je trebao raditi. Poslije toga je bilo dosta pobjeda i poraza... Pošto veći dio karijere nisam imao 'dobra leđa', bilo mi je teško pobijediti Turčina u Turskoj, Japanca u Japanu, Mađara u Mađarskoj... Morao sam svakog od njih prebiti u toj mjeri da i njih same bude stid da mu dignu ruku. U karijeri sam imao 33 poraza, a od toga je bilo najmanje 20 pljački".

Velika borilačka manifestacija će se ovog puta održati u hotelu Hills, a ne u nekoj sarajevskoj dvorani. Zašto?

"Za mene je taj hotel jedan od najljepših u gradu Sarajevu. Ono što oni pružaju je nestvarno, ja sam to vidio samo u svijetu. Kada sam tamo, kao da sam kući. Oni imaju najbolju dvoranu koja zadovoljava uslove za moj sport. Najavljujem ambijent ravan ambijentu u Tokiju. E, takav će ambijent biti 3. jula. Odlučio sam se za manju dvoranu jer želim da oni koji budu sjedili pored ringa imaju vrhunski ugođaj i da osjete pravi adrenalin. Čut će se svaki udarac, efekat zvuka i svjetla će biti savršen...", objašnjava Poturak i dodaje:

"Sva mjesta će biti numerisana. Svako ko kupi kartu, imat će na sjedištu ispisano ime i prezime i njegovo mjesto će ga čekati".

King of Kings – KOK je vodeći svjetski kick-boxing brend, trenutno jedna od najvećih svjetskih kick-box organizacija. Na prvom KOK turniru u Sarajevu publiku očekuje šest borbi iz serije KOK heroja, a zatim i KOK World Grand Prix 2019. - turnir četvorice u kojem će se boriti Sanid Imamović iz BiH, Alija Selimanović iz Crne Gore, Aleksandar Dimovski iz Makedonije i Saša Jovanović iz Slovenije.

Sarajevski turnir četvorice je prvi od ukupno osam KOK Grand Prix turnira koji će se do konačnog finala održati na različitim lokacijama u svijetu, što na mapi borilačih dešavanja bh. prijestolnici daje još veći značaj.

Kada je u pitanju Poturak, on je trenutno u karijeri na omjeru od 54 pobjede (31 nokautom), 33 poraza i tri neriješena meča, a svakako se nadamo da će 3. jula protiv Bajramaja dodatno poboljšati ovaj skor.

Top Komentari

konjnakvadrat
A sta kad je rile vidio spisak odmah je kimno glavom i odrijesio kesu?
2 0
Romanus
kontao sam ici ali karta petobanka, podrzao bih ali nemam fkt
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi