U Moskvi su dominirali Rusi
Rusi su uzeli sedam zlata

Evropsko prvenstvo u boksu

U Moskvi su dominirali Rusi

M. Maksimović

Moskva je ove godine bila domaćin 38. Evropskog prvenstva u boksu. Prvenstva koje je proteklo u potpunoj dominaciji domaćih boksera koji su uzeli sedam zlata, a ukupno se boksalo u 11 kategorija. Pored Rusije, po jedno zlato su osvojili bokseri iz Irske, Njemačke, Armenije i Mađarske.

Što se tiče domaćih snaga, zlatni su Misha Aloyan do 51 kilograma, Eduard Abzalimov u kategoriji do 54 kg, pa Albert Selimov (do 60 kg), Artem Chebotarev (do 75.kg), te Artur Beterbiyev (do 81.kg). Rusi su svoju dominaciju nastavili i u dvije najteže kategorije. U onoj do 91.kilograma zlatom se okitio Yegor Mekhontsev,dok je preko 91.kolograma najbolji bio Sergei Kuzmin.

U preostaloj raspodjeli medalja, zlato je uzeo Irac Patrick Barnes brončani sa Igara u Pekingu, u kategoriji do 48.kilograma. Nijemac Denis Makarov je najbolji do 57.kilograma.Jedno od preostala dva zlata je završilo u Azerbejdžanu, Gratsya Javakhyan je slavio u kategoriji do 64.kilograma, dok se Mađar Balazs Bacskai popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u kategoriji iznad, do 69.kilograma.

Jedini naš bokeser u Moskvi je bio Mostarac Damir Beljo koji je nastupio u kategoriji do 91.kilograma i poražen je u prvom kolu. Njega je na startu turnira pobjedio Bugarin Tervel Pulev.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.