Ukrajinci osvojili četiri zlata
Rusima samo jedno zlato

Završeno SP u boksu

Ukrajinci osvojili četiri zlata

M. Maksimović

Finalnim borbama u deset kategorija, završeno je SP u boksu kojem je bio domaćin glavni grad Azerbejdžana, Baku. Najbolji posao su napravili bokseri iz Ukrajine koji su osvojili 4 zlatne i jednu srebrnu medalju. Kubanci su osvojili dva zlata, baš kao i Kazahstan, dok po jedno ide u Rusiju, Englesku, Južnu Koreju i Brazil.

Za najboljeg boksera je proglašen domaći superteškaš Magomedrasul Majidov. Majidov je osvojio zlato, nakon što je u finalu tijesno savladao Engleza Anthonyja Joshueu 22:21. Predhodno je u polufinalu Majidov pobjedio Ukrajinca Ivana Dychka.

Zlatne medalje za Kubu su osvojili u bantam kategoriji Lazaro Alvarez Estrada i Julio De La cruz Peraza u poluteškoj kategoriji. Estrada je bio bolji od Lukea Campbella iz Engleske 14:10, dok je Peraza bio bolji od Adilbeka Niyazybetova 17:13.

Jedino zlato za Rusiju je izborio Misha Aloyan u muha kategoriji. Aloyan je ostvario minimalnu prednost protiv vrlo dobrog Andrewa Selbyja iz Walesa, završilo je 13:12.

Veliki uspjeh za brazilski boks je ostvario Everton Lopes dos Santos. On je u poluvelteru do zlata stigao otvorenom borbom, na kraju je bio bolji od Denysa Berinchyka iz Ukrajine 26:23. Presudila je prva runda koju je Brazilac dobio 8:3.
Rezultati finala:

Papir -49kg:
Shiming Zou (Kin) - Jong Hoon Shin (J.Koreja) 20:11

Muha -52kg:
Misha Aloyan (Rus) - Andrew Selby (Wal) 13:12

Bantam -56kg:
Lazaro Alvarez Estrada (Kub) - Luke Campbell (Eng) 14:10

Laka -60kg:
Vasyl Lomachenko (Ukr) - Toledo Lopez (Cub) 17:12

Poluvelter -64kg:
Lopes dos Santos (Bra) - Denys Berinchyk (Ukr) 26:23

Velter -69kg:
Taras Shelestyuk (Ukr) - Serik Sapiyev (Kaz) 16:10

Srednja -75kg:
Ievgen Khytorov (Ukr) - Ryota Murata (Jap) 24:22

Poluteška -81kg:
Julio De La Cruz Peraza (Kub) - Adilbeka Niyazybetov (Aze) 17:13

Teška -91kg:
Oleksandr Usyk (Ukr) - Teymur Mammadov (Aze) 25:15

Super-teška +91kg
Magomedrasul Majidov (Aze) - Anthony Joshua (Eng) 22:21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.