Vladimira ne brine Ruslanov hepatitis
Slika sa vaganja

Okršaj pred 60.000 gledalaca

Vladimira ne brine Ruslanov hepatitis

M. Maksimović

Sve je spremno za veliki bokserski obračun Veltins Areni u Gelsenkirchenu. Borba između Vladimira Klitschka i Ruslan Chagaev bi mogla dati odgovor na pitanje ko je najbolji teškaš današnjice.   

Ukrajinac trenutačno svjetski prvak u verzijama WBO i IBF dok je Uzbekistanac zadržao pojas WBA verzije

Ova borba u Gelsenkirchenu je stigla pomalo neočekivano nakon što smo ostali uskraćeni za mečeve Valueev- Chagaeev odnosno Vladimir Klitschko - David Haye.

Chagaev je svoju posljednju pobjedu upisao u februaru mjesecu kada je savladao Carla Davisa Drumonda nakon čega se očekivao okršaj sa Nikolayem Valueevim u Helsinkiju. Borba je otkazana zbog zdravstvenih problema, Chagaeevu je konstatovan hepatitis B. Vladimir Klitschko je večeras protiv sebe trebao imati Davida Haya koji je otkazao borbu zbog problema sa leđima. Englez je tražio odgodu, Vladimir nije mogao čekati i poslao je ponudi na adresu Uzbekistanaca koji ovakvu ponudu nije mogao odbiti.

Naravno, da su sada ponajviše priča o Chagaeevu i njegovom hepatitisu pa se tako Američko udruženje bokserskih doktora sugeriralo Chagaeevu odgodu borbe jer se hepatitis B, virusna infekcija jetre može lako proširiti kontaktom.

 - Boks je krvav sport, i krv se često prenosi na tijelo protivnika ili ljude oko ringa. U opasnosti su
ljudi u ringu, sudija, doktori i naravno Vladimir Klitschko
tvrde iz ovog udruženja.

Međutim čini se da pravila u Njemačkoj nisu rigorozna kao u Finskoj, Ruslan Chagaev je dobio zeleno svjetlo na zdravstvenom pregledu u Gelsenkirchenu, a doktorica Henriette Reker tvrdi da je rizik zaraze minimalan. Vladimir Klitschko nije previše zabrinut, barem kada je u pitanju hepatitis.

- S obzirom da obavljam ulogu ambasadora UNESCO-a, vrlo često putujem, pa u institutu
za tropske bolesti uzimama potrebne injekcije.


Ruslan Chagaev je i dalje neporažen teškaš, a u 26 borbi koliko je iza njega ostvario je 25 pobjeda, a samo se Rob Calloway izvukao, borba je završena bez pobjednika. Prije Drumonda, Chagaeev je pobjedio Matta Skeletona, Nikolaya Valueeva, Johna Ruiza. Vladimir Klitschko je prošle godine pobjedio Hasima Rahmana, prije njega Tonyja Thompsona, Sultana Ibragimova odnosno Lamona Brewstera.Vladimir je do sada upisao 52 pobjede ali i tri poraza.Ross Puritty, Corrie Sanders i Lamon Brewster su uspjeli srušiti Vladimira Klitschka.

Večerašnja borba će biti održana na stadionu Schalkea Veltins Areni u Gelsenkirchenu, a
a očekuje se svih 60.000 gledalaca. To će biti najveća posjeta jednom boks meču u Njemačkoj od 1939.godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.