Po novom Zakonu o sportu RS, državljani BiH mogu nastupati za reprezentacije Srbije
Duga je lista sportista koji su mijenjali državljanstvo. Nemanja Majdov, zlatni džudista rođen je i živi u Istočnom Sarajevu, a nastupa pod zastavom Srbije.

Novosti iz Apsurdistana

Po novom Zakonu o sportu RS, državljani BiH mogu nastupati za reprezentacije Srbije

O. Lekić

Od 1. januara 2021. na snagu u Republici Srpskoj stupa novi Zakon o sportu koji je donesen u avgustu ove godine.

Zanimljivo je da se zakon bosanskohercegovačkog entiteta bavi i pravima nastupa državljana Bosne i Hercegovine za Srbiju što je vjerovatno presedan u međunarodnom sportu.

Tako član 36. novog zakona govori o saglasnosti za učešće u reprezentaciji i kaže:

(1) Sportista državljanin Republike i BiH ima pravo da, na osnovu slobodno izražene volje, nastupa po pozivu u reprezentativnim selekcijama Republike, Republike Srbije i BiH, u skladu sa Zakonom o ratifikaciji Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, ovim zakonom, zakonom kojim se uređuje oblast državljanstva i pravilima međunarodnih sportskih asocijacija.

(2) Pravo iz stava 1. ovog člana ne isključuje pravo na promjenu državljanstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast državljanstva i sportskog državljanstva i pravilima međunarodnih sportskih asocijacija.

Biće zanimljivo pratiti kako će se prema ovom zakonu odnositi međunarodne sportske organizacije, te da li će dozvoliti da državljani jedne države zbog važećih zakona nastupaju za drugu državu.

Ipak, ne treba očekivati da će ovo donijeti neke značajnije promjene obzirom da su državljani Bosne i Hercegovine koji su ranije željeli nastupati za Srbiju svakako vrlo lako dobijali državljanstvo naših susjeda.

Top Komentari

user1605368976
Ni jedan srbin nebi nastupao za BiH a da ima sigurno mjesto u reprezentaciji Srbije,
10 0
RZ88
Pa ovo svakog normalnog ne iznenadjuje. Zna se ko ne voli drzavu i ko su dusmani. Ali do ukidanja entiteta nije jos puno ostalo. Doci ce i to na red. Nek je*u onda mater svoju nek idu preko Drine.
6 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi