Zašto istinski šampioni moraju moliti za pomoć?
Uglavnom su najglasniji oni kojima protivnici padaju na prvi udarac. Diče se lažnim titulama, dok su pravi šampioni u sjeni

Ahmed Vila u sjeni lažnih prvaka

Zašto istinski šampioni moraju moliti za pomoć?

M. Šljivak

Profesionalni prodavač magle postalo je izuzetno popularno zanimanje u Bosni i Hercegovini.

Činjenica da nam je sport na veoma niskim granama i da je politička pripadnost glavni adut za promociju, ovakve je ljude podiglo na sam vrh lanca ishrane, pa su lažni šampioni nezasluženo u žiži interesovanja i za njih novca od države, ali i od raznih sponzora itekako ima.

Zato istinski prvaci i momci koji mogu napraviti velike karijere polako odustaju od sporta, a oni koji još imaju vjere u državu, doslovno mole da im se pomogne, kako bi u pravom svjetlu predstavili Bosnu i Hercegovinu.

Posljednji primjer je MMA borac Ahmed Vila. Momak koji se smatra jednim od najvećih talenata u Evropi, prinuđen je da moli za sponzorstva, kako bi se lakše i bolje spremio za najveću borbu u karijeri, protiv Danca Madsa Burnella 9. marta u Copenhagenu u organizaciji Cage Warriors.

"Pozdrav FB prijatelji, svoju sljedeću borbu ću raditi u Cage Warriors organizaciji. Ako ima neko ko je zainteresovan da me sponzoriše za ovu borbu neka mi se javi u inbox. Prenos će biti na UFC fight pass-u i na viaplay-u u Skandinavskim zemljama, a vaš logo bih nosio na svom šorcu i na svojoj majici u kojima bih izašao u borbu", napisao je Vila na Facebooku.

Za one neupućene, Cage Warriors je jedna od najvećih evropskih MMA organizacija. Iz nje je potekao danas najskuplji borac svijeta Conor McGregor, zatim legendarni Michael Bisping, ali i mnoga druga danas velika imena MMA sporta.

Vila bi pobjedom protiv Burnella napravio veliki korak ka MMA vrhu i otvorio bi sebi vrata najjače organizacije svijeta (UFC). Ipak, financije su kao i većini bh. talenata veliki problem i Vila dosta emocija i snage gubi na tu misao.

I dok mnogi kvaziborci dobijaju ogromne sume novca za osvojene lažne pojaseve koji su napravljeni na janjetini u Jablanici ili u nekoj kafani u Laktašima, Vila je ostao bez podrške, kako ljudi zaduženih za sport, tako i od raznih kompanija.

I nije Vila jedini. Mnogo je momaka koji su vrhunski talenti, kako u borilačkim, tako i drugim sportovima, a koji su iz nekog razloga u sjeni kvazišampiona i prodavača magle.

Od države i nismo navikli da podržava istinske šampione, ali tužno je vidjeti da jedan od najboljih boraca Evrope mora moliti za pomoć, umjesto da je on taj koji ubire plodove velikih rezultata...

Ko je Ahmed Vila?

Ahmed Vila je jedan od najboljih MMA boraca iz Bosne i Hercegovine i među najtalentovanijim je borcima Evrope.

Vila je u centar pažnje regionalne javnosti došao kao 19-godišnjak kada je u borbi za pojas lake kategorije FFC-ja izdominirao mnogo iskusnijeg Mađara Viktora Halmija i osvojio je pojas u borbi koju je prihvatio nekoliko dana ranije.

Sa samo 22 godine ovaj fantastični borac je već postigao mnogo. Međutim, pravi izazovi i najbolje godine su tek pred njim, a iako je veoma mlad, iza njega je već nekoliko ozbiljnih borbi.

U karijeri je ostvario šest pobjeda i jedan poraz, a sedma pobjeda mu je ukradena u Beču, kada je potpuno uništio Hasana Chamzatova, ali je organizator na kraju borbu proglasio kao no-contest.

Sada je Vila pred najvećim izazovom karijere i sigurno je da bi mu pobjeda nad Burnellom donijela mnogo i trasirala bi mu put ka velikim organizacijama, čiji poziv čeka.

Za velike uspjehe mu je pomoć itekako potrebna, jer teško je kada boriš se sam.

Promo

Oglasi