Čovjek rođen bez obje noge za vikend će odraditi svoju prvu MMA borbu

Motivisan je i vjeruje u uspjeh

Čovjek rođen bez obje noge za vikend će odraditi svoju prvu MMA borbu

Samir Mlaćo
Kalifornijski borac Zion Klark koji je rođen bez obje noge odradit će za vikend prvu MMA borbu.

Protivnik će mu biti profesionalni američki borac Eugene Murray, a borba će se održati u Californiji.

Dogovorena su posebna pravila po pitanju težine jer Clark ima 56 kilograma, a njegov protivnik je borbe do sada radio u kategoriji 61,5 kilograma.

Ovaj Amerikanac rođen je bez obje noge jer boluje od rijetkog sindroma kaudalne regresije što znači da je rođen bez donjeg dijela tijela.

Njegova biološka majka ga je odmah napustila po rođenju nakon što je shvatila kakav sindrom ima, a zatim je Zion 17 godina "lutao" po raznim domovima za nezbrinutu djecu gdje su mnogi ismijavali njegov fizički izgled.

On je priznao da je često bio i zlostavljan od strane druge djece u domovima kojima je boravio, te da ga je to učinilo dosta agresivnim zbog čega je i sam pravio probleme tokom odrastanja.

Oglasi

"Nemam šta da skrivam, bio sam problematičan kao dijete i dosta toga sam prošao. Prvih 17 godina života sam proveo u raznim domovima za nezbrinutu djecu, ali me to nije zaustavilo da postignem nešto u svom životu. U osnovnoj školi sam počeo da se bavim hrvanjem, ali sam taj sport ozbiljno shvatio tek u srednjoj školi i posvetio sam mu se maksimalno", rekao je ranije Clark.

Murray je do sada poražen u sve četiri profesionalna nastupa, no jasno je da je sada apsolutni favorit.

Zion ulazi u ring sa mnogo želje i volje da se pokaže na najbolji način, a najavio je da dolazi u MMA obezglaviti svoje protivnike.

O Clarku je i Netflix snimio sjajan dokumentarac jer je njegova nevjerovatna životna priča prava inspiracija i pokazatelj da se u životu nikada ne treba odustajati. Na kraju je on imao podršku za sve one koji su ga zlostavljali dok je odrastao.

"Šta bih im danas rekao? Rekao bih im 'hvala' jer sam zbog toga postao jači i shvatio da me ništa ne može slomiti. Ovu poruku šaljem svim klincima koji misle da su beskorisni zbog nekog hendikepa", zaključio je Clark.

On je pored hrvanja danas i motivator i glumac, a glavna želja mu je da predstavlja Sjedinjene Američke Države na Paraolimpijskim igrama. Pokrenuo je i fondaciju koja pomaže domovima za nezbrinutu djecu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti