11 miliona eura za razvoj fudbala u školama dostupni i u BiH
Od škola se očekuje da djeci mogu pružiti svu sigurnost, te sve što im je neophodno kako bi djeca normalno odrastala, pa tako i da uživaju u nogometu.

Našem savezu dostupno do 50.000 eura godišnje

11 miliona eura za razvoj fudbala u školama dostupni i u BiH

E. Oštraković

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, započeo je UEFA-in plan za donaciju od 11 miliona eura za razvoj fudbala u školama u Sloveniji.

Glavni cilj je da se djeca druže, uživaju i naravno igraju nogomet, te će se ovim planom voditi UEFA pri realizaciji ovog projekta.

Tokom naredne četiri godine UEFA će uložiti 44 miliona eura u svoj projekat u Evropi, a od toga će 11 miliona biti odvojeno za popravljanje fudbala u školama.

"Kada sam ja bio mlad i dok smo se igrali fudbala vani, naši roditelji su imali običaj da galame na nas da se vratimo unutra u kuću. Sada djecu moramo moliti da izađu iz kuće i da se igraju. To je veliki problem, jer su djeca sada stalno zauzeta korištenjem mobitela i kompijutera. Naravno ne možemo to promijeniti tako lako, ali moramo pokušati jer smo prepoznali problem", rekao je Aleksader Čeferin.

Na samom otvaranju ovog događaja, odigrana je utakmica u kojoj su izmješani dječaci i djevojčice iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Mađarske i Italije.

Nacionalnosti su bile izmješane, dječaci i djevojčice su se igrali zajedno, nije bilo trenera, ali ni sudija, a sve kako bi djeca shvatila šta je timski rad i šta je prijateljstvo, te da bi osjetili šta znači poštovanje prema drugom i drugačijem.

Program razvoja fudbala u školama trajat će četiri godine i to od 2020. do 2024. godine i otvoren je za sve članice UEFA-e.

Od škola se očekuje da djeci mogu pružiti svu sigurnost, te sve što im je neophodno kako bi djeca normalno odrastala, pa tako i da uživaju u nogometu.

Neka djeca baš u školi prvi put osjete čari igranja nogometa, te je jako bitno da im to prvo iskustvo igranja bude pozitivno , kako bi imali želju da se nastave baviti sa nogometom.

Zainteresovane asocijacije će morati da prilože četverogodišnji program koji je vezan za razvoj i za filozofiju koju UEFA traži.

Naravno sve to će oni koji zadovolje dobro naplatiti jer mogu dobiti do 50 hiljada eura, kako bi se projekat proveo što je bolje moguće.

Top Komentari

Benjamingst
To Bego djeli as svojim kriminalcima...
3 0
bhodzic
neće se naši iz saveza plaho potruditi, u njihovim očima ovo je mala cifra da bi pravili tamo neke planove
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi