A sada slijedi Turska

Naša selekcije teže od očekivanog savladala Armence

A sada slijedi Turska

Golovima Senijada Ibričića iz pete, te Zlatana Muslimovića iz 75. minute nogometna reprezentacija BiH savladala je selekciju Armenije rezultatom 2:0 i tako napravila još jedan korak ka baražu.

Bh. selekcija je do trijumfa stigla malo teže od očekivanog, ali na kraju se pišu samo tri boda, koja nam donose potrebno samopouzdanje pred meč sa Turcima u Zenici, koji su sada pod velikim pritiskom, s obzirom na to da nama u tom susretu odgovara i remi.

Nogometna selekcija BiH sjajno je otvorila prvi dio. Od mnogih osporavani Senijad Ibričić već u petoj minuti pogodio je za vodstvo bh. tima. Vladavić se sa desne strane namjestio na svoju lijevu nogu, ubacio, a veznjak Hajduka je glavom pogodio stativu. Ipak, lopta mu se odbija na glavu i Ibričiću nije bilo teško da matira Kasparova za veliko slavlje naših nogometaša.

Već tada je bilo jasno koliko je naša selekcija kvalitetniji sastav od domaćina, ali na žalost do kraja poluvremena izostala je realizacija. Džeko, koji je do ovog meča postigao 12 pogodaka za reprezentaciju, u osmoj minuti je imao priliku za mat, ali njegov udarac brani golman Armenije, a u 15. minuti napadač Wolfsburga pogađa stativu.

Armence je novog pogotka spasio ponovo Kasparov u 29. minuti. Ibričić se oslobodio svog čuvara, pucao sa nekih 10-ak metara, ali golman domaćih je još jednom odličnom intervencijom odbranio svoj gol.

Naši reprezentativci tri minute poslije promašili su i jedanaesterac. Ibišević je ušao u šesnaesterac, gdje ga ruši Kasparov, a loptu na penaltik namješta Džeko, koji neshvatljivo loše šutira i prebacuje cijeli gol.

Inače, u bh. reprezentaciji penale puca Misimović, ali kako njega nije bilo u sastavu, njegov suigrač iz Wolfsburga odlučio je preuzeti odgovornost, ali mu nije uspjelo da pogodi i time definitivno slomi Armence, koji su se u posljednjih 15-ak minuta oslobodili pritiska i u dva navrata zaprijetili Supiću. Pred kraj poluvremena Mkhitaryan je najviši u skoku, ali njegov udarac odlazi pored gola, da bi u finišu prvog dijela kapiten Spahić odnio loptu ispred Yavruyana.

Nastavak susreta donosi dominaciju domaćeg tima i nekoliko opasnih situacija pred golom Supića, koji je u 56. minuti fantastično odbranio udarac Karamyana.

U tim trenucima naša selekcija djelovala je odsutno na terenu, ali s obzirom na kvalitet koji posjedujemo jasno je bilo da nam Armenci ne mogu parirati ukoliko zaigramo ozbiljnije. To se potvrdilo 15 minuta prije kraja kada je Ibričić u prostor gurno loptu za Džeku, koji nesebično upošljava usamljenog Muslimovića na drugoj strani, koji pogađa za 2:0.

Pet minuta prije kraja Mkhitaryan je još jednom na iskušenje stavio Supića, ali je golman bh. tima još jednom pokazao da na njegovu formu ne utiče podatak da još nije pronašao klub.

(Jasmin Ligata)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.