Ajax i PSV kreću u lov na Twente

Večeras počinje nova sezona holandske Eredivisie

Ajax i PSV kreću u lov na Twente

Večerašnjom utakmicom između Rode i Twentea počinje nova sezone holandske Eredivisie, jedne od najjačih nogometnih liga u Evropi, po mnogima najjače  lige ako ne računamo Lige petice.

Naslov prvaka brani Twente, koji je prošle sezone senzacionalno pod vodstvom Stevena McCalrena stigao do prvog naslova prvaka u klupskoj historiji pod imenom Twente. Davne 1926. su bili prvaci pod imenom Enschede. Twente će ove sezone teško odbraniti naslov prvaka, ali će se definitivno i ove sezone boriti za mjesto u samom vrhu tabele.

McClarena, koji je preuzeo Wolfsburg, zamijenio je nekadašnji sjajni golman Belgije Michel Preud'homme. Klub je napustilo i nekoliko igrača iz šampionske ekipe. Nema više Ronniea Stama, Slobodana Rajkovića, Blaisea N'Kufa, Miroslava Stocha, Nikite Rukavytsye, ali je stiglo i nekoliko vrijednih pojačanja, prije svih Emir Bajrami, Roberto Rosales i Marc Janko.

Prva dva favorita za naslov prvaka svakako su PSV i Ajax. Tim iz Eindhovena je najbolji holandski klub posljednjih deset godina, ali na naslov prvaka čekaju već dvije godine. Najvažnije što se desilo u PSV-u ovog ljeta je ostanak dvojice najboljih igrača, Ibrahima Affelaya i Balazsa Dzsudzsaka, koji će ponovo biti nositelji igre tima sa Philips Arene.

Navijači PSV-a više neće gledati u crveno-bijelom dresu Andre Ooijera, ali je na njegovo mjesto stigao odlični Marcelo iz Wisle Krakow. Trener Fred Rutten u sredini terena više neće moći računati na iskusnog Timmyja Simmonsa, dok je napad ostao bez Danka Lazovića, koji je otišao u Zenit. Ipak, PSV je doveo odlične zamjene na njihova mjesta.

Sredinu terena je pojačao Kanađanin Atiba Hutchinson, dok su u napad stigli sjajno desno krilo Jeremain Lens, te Marcus Berg, napadač stigao na posudbu iz HSV-a. Uz Isakssona, Rodrigueza, Engelaara i Toivonena, ova momčad može doći do naslova prvaka. Glavni konkurent će joj biti veliki rival Ajax.

Navijači Ajaxa na naslov prvaka i stavljanje treće zvijezdice na dres čekaju punih šest godina. Ove sezone je sve podređeno osvajanju tridesetog naslova prvaka. Novac je u Amsterdamu u drugom planu, što pokazuje činjenica da su odbili pradati Luisa Suareza, Gregoryja van der Wiela i trenera Martina Jola, za kojeg je opasno bio zagrijan Fulham.

Na golu Ajaxa će i naredne sezone stajati Maarten Stekelenburg, a klub su napustili jedino Marko Pantelić i veteran Dennis Rommedahl. Sa posudbe iz Groningena je vraćen Daley Blind, a od Nicolasa Lodeira se očekuje eksplozija ove sezone. Najveće pojačanje Ajaxa je dolazak napadača Alkmaara Mounira el Hamdaouija, te ostanak prve zvijezde kluba Luisa Suareza.

Dva kluba koja bi trebala biti u vrhu tabele su Feyenoord i AZ Alkmaar. Feyenoord je napustio jedino Janathan de Guzman, tako da bi veterani Maakay, Van Bronckhorst i mladi Sekou Cisse trebali osigurati momcima iz Roterdama plasman u neko evropsko takmičenje. AZ je također oslabljen, ali još dovoljno jak da se bori za vrh.

Alkmaar su napustili Lens i El Hamdaoui, ali imena Bretta Holmana, Mousse Dembelea, Kewa Jaliensa, Sergia Romera, Hectora Morena i Maartena Martensa daju garanciju za dobre igre AZ-a. Ostali klubovi, osim, možda, Groningena i Heerenveena, daleko su od borbe za vrh.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.