Prije deceniju postali punopravni član FIFA-e, a sada slave veliki rezultat

Historijski dan za ovu reprezentaciju

Prije deceniju postali punopravni član FIFA-e, a sada slave veliki rezultat

Haris Zilić

Veliki rezultat za jednu od najmlađih članica FIFA porodice.

Prije deset godina, tačnije 2012. godine Južni Sudan je postao punopravan član FIFA-e.

Ova afrička država deceniju kasnije nakon pristupanja FIFA-i ima nacionalnu selekciju na završnici prvenstva.

Tačnije, U17 reprezentacija Južnog Sudana palsirala se u finale CECAFA Cupa koji igraju reprezentacije iz Istočne i Centralne Afrike.

U polufinalu su bili bolj od Tanzanije nakon boljeg izvođenja penala rezultatom 3:4.

Oglasi

Plasman u finale CECAFE za Južni Sudan znači i automatski plasman na Kup Afričkih nacija za kadetske U17 selekcije.

Ovo će biti prvi put u historiji da je jedna fudbalska selekcija Južnog Sudana izborila plasman na kontinentalnu završnicu.

Inače, fudbal u ovoj afričkoj zemlji lagano napreduje pa je tako seniroska reprezentacija na 165. mjestu na FIFA rang listi, a 2013. godine recimo bili su na 205. poziciji.

Što se tiče internacionalaca i tu lagano ulaze na evropsku mapu pa William Akio igra za škotski Ross County, dok je Abaraham Majok član kiparskog Anegennisija.

Pored fudbala Južni Sudan dosta ulaže i u ostale sportove, košarkaši su blizu plasmana na Munodbasket, a uskoro će formirati i rukometne selekcije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi