"Ako zaslužujem poziv, onda sam tu"

Ervin Zukanović za SportSport.ba

"Ako zaslužujem poziv, onda sam tu"

Ervin Zukanović, 24-godišnji defanzivac belgijskog Eupena, prošao je omladinski pogon Željezničara, ali u prvom timu nikada nije dobio priliku. Šansu za dokazivanje dobio je prvo u Austriji, a onda u Belgiji. Prije dolaska u Eupen nosio je dres Dendera.

No, kako stvari stoje, čini se da bi naš nogometaš ponovo mogao promijeniti sredinu. Belgijski mediji objavili su vijest da je interes za Zukanovićeve usluge pokazalo nekoliko njemačkih i francuskih klubova.

Za naš portal govori o svojim prvim koracima, karijeri, reprezentaciji BiH…

Kako su počeli Vaši prvi nogometni koraci?

"To je bilo u Njemačkoj, s obzirom na to da sam kao dijete otišao u Augsburg. Imao sam svega četiri godine. Otac i ja smo otišli kod jednog prijatelja koji drži restoran, a pored restorana je bio stadion. Nije me interesovao razgovor između oca i prijatelja, pa sam otišao na obližnji teren. Poslije toga otac je došao na teren i upitao me da li želim da me učlani u klub. Nisam to mogao odbiti. Od tada pa sve do danas, život mi se sastoji od nogometa".

Sigurno ste imali težak put. Niste dobili priliku u BiH, ali se uspješno dokazujete u Belgiji?

"Pa lijepo je to sve. Zadovoljan sam karijerom, tu gdje jesam zbog toga što znam šta sam prolazio kroz život, koliko sam se borio i snalazio po Evropi. Takvog sam mentaliteta da gledam samo naprijed, želim da idem samo dalje i još više napredujem. Najveću podršku su mi dali roditelji kada mi je bilo najteže u životu. Kada sam spavao između dva mala zida i igrao u nekim amaterskim timovima, roditelji su bili uz mene".

Vaš bivši klub Željezničar je odlično startao u drugi dio sezone. Trenutno su drugoplasirana ekipa prvenstva. Imate li prilike pratiti nastupe svog voljenog kluba?

"Pratim ponekad našu ligu i svoj bivši klub. Želju pamtim samo po dobrom, kada sam bio u omladinskom pogonu, jer nemam dobro iskustvo u prvoj ekipi. Bio sam Željino dijete, veliki talenat. Klub me je iz nekih razloga 'odbacio' i odlučio da pošalje u Semizovac na posudbu. Bilo je svega, ali ne bih o tome, znaju ti ljudi o čemu ja pričam. Ja sam odbio da idem, tražio sam papire da mi daju i da krenem sam kroz život da se borim i snalazim. Neka znaju svi da mi se isplatilo. Uspio sam samo zahvaljujući dragom Bogu. Nikom drugom.

Ko je najzaslužniji za Vaš uspjeh?

"Možda otac koji me je forsirao da igram lopte. Stalno me pratio, vozio na treninge. Davao mi je savjete šta da radim, a šta ne. Kasnije kad sam malo porastao, sazrio sam, shvatio šta treba da radim. Rano sam otišao iz države, sa 18 godina i onda sam se snalazio i borio, prolazio dosta toga".

Popularni ste, igrate nogomet, tu se vrti novac, lijepe žene... Jeste li se susretali s lažnim prijateljima?

"Naravno. Prolazi čovjek kroz sve to u životu, ali vidim i razliku kod mene. Sad kad ide sve kako treba, kad si nešto ostvario, onda ima lažnih prijatelja, žena... Ali u svemu tome se snalazim i znam šta radim, jer baš iz tog iskustva što sam prolazio u životu znam cijeniti neke stvari".

Da li ste se promjenili? Zarađujete više, popularni ste...?

"Nimalo se nisam promijenio, iskreno. Inače sam osoba koja ne leti brzo. Moji najbliži znaju kako sam došao do ovoga gdje sam sad tako da nema potrebe da ''letim'' i da me pare mijenjaju. Ponašam se isto kao kad sam igrao u selima i sad kada igram u Belgiji".

Za kraj, šta mislite o sadašnjem stanju u reprezentaciji?

"Mislim da imamo dobre igrače koji igraju u dobrim ligama, ali neke stvari očigledno ne štimaju i trebaju da se mjenjaju, jer sve jedno za drugo povlači".

Da li smatrate da ste zaslužili poziv u državni tim?

"Što se toga tiče, pa ja ne znam da li uopće postoje skauti koji gledaju potencijalne reprezentativce. Mislim da ih nema, tako da i to pokazuje dosta toga, ali normalno, neću o sebi ništa da govorim. Ako zaslužujem poziv, onda sam na raspolaganju i to je to, a oni trebaju znati kako igram".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.