Balkanska fudbalska bajka: Prije dvije godine ušli u elitu, a sinoć slavili do zore
FOTO: topsporti.com

Trofej je u vitrinama

Balkanska fudbalska bajka: Prije dvije godine ušli u elitu, a sinoć slavili do zore

Haris Zilić

Početak mjeseca juna lagano kristalizira sve trofeje i dostignuća u evropskom klupskom fudbalu i daje nam imena predstavnika u evropskim takmičenjima u narednoj sezoni. Slavilo se sinoć u Albaniji.

Veliki trenutak za klub koji je osnovan 1934. godine, ali u svojoj dugoj historiji nije imao skoro nikakvih zapaženih rezultata. Riječ je o FK Egnatia.

Prije 20 su igrali pvoligaški karavan u Albaniji i odmah ispali, a na novu promociju čekali su skoro dvije decenije. Vratili su se u društvo najboljih 2021. godine.

I kada se činilo da će ponovo biti izletnici u albanskom fudbalu, klub je odgovorio na spektakularan način.

Egnatia je jučer došla do svog prvog trofeja u historiji osvojivši Kup Albanije. U finalu su nakon produžetaka savladali Tiranu sa 0:1 na Elsbasan Areni. Gol odluke postigao je Laurentino iz penala u 115. minuti meča.

Oglasi

Egnatia dolazi iz grada Rrogozhine koji ima 22.000 stanovnika, a iz sebe imaju sezonu za pamćenje.

Pored osvajanja Kupa u prvenstvu Albnije su završili na trećoj poziciji što je i najbolji ligaški plasman kluba u historiji.

Na kraju su izborili plasman u prvo pretkolo Konferencijske lige naredne sezone što će biti i prvi put u historiji da izlaze na evrospku scenu.

Egnatia je i jedan od potencijalnih rival FK Sarajevo u prvom pretkolu jer albanska ekipa neće imati status nositelja.

Na kraju dodajmo da je prvak Albanije ekipa Partizanija, dok je drugoplasirana završila Tirana.

Četvrti predstavnik Albanije u Evropi naredne sezone je ekipa Vllaznije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije