Alonso: Nikada nisam bio dribler, već kreator igre

Španac otvorio dušu

Alonso: Nikada nisam bio dribler, već kreator igre

D. Vejo

Španski fudbaler i član Bayerna Xabi Alonso igra svoju posljednju sezonu u karijeri, a nakon toga podvlači crtu i pravi rezime svega postignutog do sada.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu polako gubi još jednog fudbalskog romantika. Posljednji tango na travnatim podlogama, Alonso će otplesati uskoro, a nakon toga će se povući u mirnu luku koju donose penzionerski dani.

Nedostajaće ovakav plejmejker budućim generacijama, koji danas više vape za društvenim mrežama, no u čarolijama ovakvih fudbalskih šmekera.

Neuki koji iz komfornosti svoje fotelje prate mečeve Lige prvaka, Alonsa su gledali sa dozom ogorčenosti i razmišljanjem otkud i šta će on u fudbalu. Ali to je još jedan od dokaza kako u svijetu vladaju predrasude.

Za one koji prate Alonsa, bar unazad nekoliko godina shvatili bi da se radi o radilici i kreatoru igre, kompozitoru najljepše simfonije na terenu.

"Moj zadatak tokom svih ovih godina bio je da stvaram šanse svojim saigračima. Nikada nisam bio fudbaler koji će predriblati nekoliko protivnika i šutirati sa distance, već onaj koji će kružiti oko gola i praviti prostor napadačima", kazao je Alonso.

Iskusni Španac, osvrnuo se i na oštre startove.

"Ne gledam uklizavanje na loptu kao na nešto dobro i potrebno. Naravno, ne odbijam da ukližem, ali to je posljednje sredstvo za oduzimanje lopte. Nisam pobornik toga. Morate biti ispred igre, kada to radite, onda uklizavanje nije potrebno", dodaje ovaj fudbalski mag.

Nakon završene karijere, Alonso neće otići daleko od najvažnije sporedne stvari na svijetu.

"Vidim sebe u trenerskom poslu, ali još je rano da govorim o tome. Prvo ću da se odmorim, a zatim da gledam šta i kako dalje", zaključuje on.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi