Amar Osim je na Koševu u plusu, ali posljednjeg derbija se ne sjeća po dobrom

Željezničar u subotu gost Sarajevu

Amar Osim je na Koševu u plusu, ali posljednjeg derbija se ne sjeća po dobrom

Admin Čaušević

Najveća utakmica bh. fudbala, 120. ligaška, igra se u subotu. Sarajevo će na stadionu Asim Ferhatović Hase biti domaćin Željezničaru. 

Plave će sa klupe predovoditi Amar Osim i to nakon sedam i pol godina. Trofejnom stručnjaku će to biti osmo gostovanje na najvećem bh. stadionu.

Osim ima pozitivan bilans u domu ljutog rivala, međutim na pobjedu čeka skoro dvije decenije, tačnije od jula 2001. godine.

Iskusnom treneru je ovo treći mandat na klupi Željezničara, a kada su u pitanju gostovanja na stadionu Asim Ferhatović Hase prvi mu je bio najbolji.

U sarajevskim derbijima je debitovao u stilu. Bilo je to 28. aprila 2001. godine kada je Željezničar s 0:3 pobijedio Sarajevo i napravio veliki korak ka osvajanju titule prvaka.

Naredno gostovanje na Koševu je ujedno i posljednji Osimov gostujući trijumf. Bilo je to u finalu Kupa BiH 15. jula 2001. godine.

U možda i najboljem derbiju nakon agresije na BiH Plavi su u susretu punom preokreta slavili s 2:3. Interesantno da je tada na klupi Sarajeva sjedio Husref Musemić.

U drugom mandatu Osim na gostovanjima kod Bordo tima nije ostvario niti jednu pobjedu. Tri susreta su završena remijima, dok je u posljednjem upisao minimalan i za sada jedini poraz.

Početkom novembra 2012. godine igrao se jubilarnih 100. ligaški derbi koji je pripao Sarajevu s 1:0. Gol odluke sredinom drugog dijela postigao je Samir Nuhanović.

Gledajući ukupnu statistiku Osim je do sada na Koševu gostovao osam puta, ostvario je dva trijumfa, pet remija i jedan poraz.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pregled Osimovih rezultata na stadionu Asim Ferhatović Hase:

28. april 2001.: Sarajevo - Željezničar 0:3
15. juli 2001.: Sarajevo - Željezničar 2:3 (finale Kupa)
15. novembar 2001.: Sarajevo - Željezničar 2:2
13. april 2003.: Sarajevo - Željezničar 1:1
15. maj 2010: Sarajevo - Željezničar 0:0
7. maj 2011: Sarajevo - Željezničar 0:0
12. maj 2012: Sarajevo - Željezničar 2:2
3. novembar 2012.: Sarajevo - Željezničar 1:0

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

balunv
Biće tijesno biće 0-2 biće 0-2!
5 7
Edin Merlin
Ima sad Kaljanca,nek se ne brine !
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi