Fudbalski pjesnik u Beogradu šokirao svijet, kasnije bio inspiracija Messiju, Zidaneu...
Antonin Panenka na svojevrstan način izveo je penal u Beogradu. Upravo po njegovom prezimenu je takav način šutiranja i dobio ime.

Antonin Penanka živa je legenda

Fudbalski pjesnik u Beogradu šokirao svijet, kasnije bio inspiracija Messiju, Zidaneu...

Eldar Ganibegović

Bivši reprezentativac Čehoslovačke, Antonin Panenka, danas slavi svoj 75. rođendan. Ovaj čovjek zauvijek je ostao upisan u fudbalsku historiju ponajviše zbog načina na koji je izveo penal u finalu Evropskog prvenstva 1976. godine u Beogradu.

Antonin Panenka je rođen 2. decembra 1948. godine u Pragu. Igrao je za Bohemians iz Praga, čiji je zeleno-bijeli dres nosio od školskih godina. Branio je boje matičnog kluba u elitnom rangu tadašnje Čehoslovačke od 1967. do 1981. godine i postigao 76 golova kao vezni igrač.

Panenka se nije isticao borbenošću i brzinom, već prije svega izvrsnom tehnikom udarca. Zahvaljujući tim prednostima bio je jedan od oslonaca čehoslovačke reprezentacije od 1973. do 1982. godine koliko je nosio reprezentativni dres.

S Čehoslovačkom je osvojio titulu prvaka Evrope 1976. godine u bivšoj Jugoslaviji, da bi četiri godine kasnije u Italiji bila osvojena bronzana medalja. Igrao je dvije godine kasnije i na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Za reprezentaciju Čehoslovačke ovaj čovjek igrao je 59 puta. Pritom je postigao 17 golova. Jedan, koji ne ulazi u tu statistiku jer je postignut u raspucavanju, posebna je priča. 

Finale EP 1976. i legendarni/a Panenka

U nezaboravnom finalu Evropskog prvenstva 1976. godine u Beogradu, selekcija Čehoslovačke susrela se s jakom reprezentacijom tadašnje Zapadnonjemačke Savezne Republike. Nakon remija 2:2 i produžetaka bez golova, beogradsko finale otišlo je u raspucavanje.

Oglasi

Do četvrte serije svi su izvođači bili precizni. Prvi je promašio Ulli Hoeness, a potom je Antonin Panenka imao šansu da donese svojoj zemlji titulu prvaka Evrope. Uradio je to ne nezaboravan način.

Način izvođenja penala koji je kasnije bio inspiracija mnogima.

Nemoćnog i očito šokiranog golmana Seppa Maiera svladao je udarcem po sredini gola. Sljedećeg dana svjetski mediji pisali su o tome na koji način je Panenka izveo jedanaesterac.

Najčešće se udarac uspoređivao s listom koji pada. Francuski mediji su Panenku prozvali fudbalski pjesnikom. Zahvaljujući beogradskom penalu, španski fudbalski časopis Panenka nosi ime legende češkog fudbala.

Od tada su stotine fudbalera iz cijeloga svijeta, uključujući i one na najvećem nivou puput Messija, Pirla ili Zidanea, pokušavale i pokušavaju, uspješno ili neuspješno, ponoviti penal Panenke.

Godine 2008. Antonin panenka dobio je nagradu Vaclav Jira. Dodjeljuje se osobama koje su značajno pridonijele razvoju češkog fudbala. Dobitnik je i češkog državnog odlikovanja - Medalja za zasluge I. stepena, koje mu je 2008. godine dodijelio tadašnji češki predsjednik Vaclav Klaus.

"Za mene je važno jedno, da ono što sam volio, fudbal, koji mi je bio hobi i čime sam se zabavljao, postane moja profesija. Mislim da to neće puno ljudi doživjeti. Nisam ni slutio da ću ikada postati fudbaler, to je vrh mog života", rekao je Panenka u jednom intervjuu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi