Arapski nogometaši skidali izraelsku zastavu sa majica, pojedini odbili da igraju zbog Avrama Granta

Tokom arapskog Kupa

Arapski nogometaši skidali izraelsku zastavu sa majica, pojedini odbili da igraju zbog Avrama Granta

E. Škorić

Brojni arapski nogometaši koji su nastupali u egzibicijskoj utakmici na Afričkom kupu skinuli su sa svojih majica izraelsku zastavu na kojoj su bile zastave svih kvalifikacijskih zemalja.

Na Arapskom kupu u Kataru igrala se egzibicijska utakmica, a u znak protesta, arapski nogometaši odlučili su da skinu izraelsku zastavu sa svojih dresova, dok su drugi igrači odbijali da igraju zbog toga što je bio pozvan i izraelski trener i bivši selektor te zemlje Avram Grant.

Saudijski igrač Nawaf Al-Temyat, Sirijac Firas Al-Khatib, Iračanin Younis Mahmoud i katarski novinar Mohammed Saadoun bili su među onima koji su poduzeli protestnu akciju.

Prije utakmice su Rabah Madjer, Rafik Saïfi i Rafik Halliche najavili da neće igrati zbog angažmana izraelskog selektora Avrama Granta.

Dolazak Granta na događaj je pokrenuo neka pitanja, budući da Katar nema diplomatske veze s Izraelom. Grant je prethodno bio trener engleskog Chelseaja, a vodio je i izraelsku reprezentaciju od 2002. do 2006. godine.

Njegovo prisustvo na nogometnoj utakmici u kojoj su sudjelovali arapski timovi već je uzrokovalo probleme, posebice 2016., kada se Alžir povukao iz prijateljske utakmice protiv Gane, koju je Grant u to vrijeme trenirao.

Arapski kup završen je u subotu navečer kada je Alžir s 2:0 pobijedio Tunis. Turnir odigran u Kataru ujedno se smatra uvertirom za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kataru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi