Asmir Somun na golu Lokerena
Asmir Somun, nada bh. fudbala

Bh. golman pronašao klub u Belgiji

Asmir Somun na golu Lokerena

Dugo se tražio i na kraju pronašao. Asmir Somun, mladi i perspektivni bh. golman prije nekoliko dana postao je novi član belgijskog Lokerena.

U razgovoru za SportSport.ba Somun nije krio oduševljenje činjenicom da će sljedeće godine igrati protiv Anderlechta, Standarda, Genka…

”Rođak mi je ugovorio probu. Sedam dana sam bio u klubu i na kraju sam dobio mogućnost da potpišem ugovor. Stavio sam paraf na dvogodišnju vjernost i vratio sam se u Sarajevo kako bi završio neophodnu administraciju. U međuvremenu, klub će mi pokušati izvaditi sportsku vizu kakvu imaju ostali stranci”, priča Somun.

Popularni Soma je izdanak sjajne golmanske škole Bubamare. No, kako ova Škola fudbala nema svoj seniorski tim tako se i Somun odlučio da sreću potražiti u bh. ekipama iz Premijer i Prve lige Federacije BiH.

“Bio sam u Vogošći, a zatim i SAŠK Napretku. Nisam bio nezadovoljan, ali sam vjerovao da ću jednog dana pronaći svoje ‘mjesto pod suncem’. Nekoliko mjesece sam proveo i u slovenačkom Koperu i sada sam u Lokerenu. Ambicije kluba su sredina tabele”, dodaje Somun koji je uvećao koloniju bh. igrača u Belgiji.

Podsjetimo, Veldin Muharemović, Sulejman Smajić, Ervin Zukanović, Damir Mirvić, Adnan Čustović…. su neki od naših internacionalaca koji fudbalski hljeb zarađuju u Belgiji, zemlji koja je dobro zapamtila Edina Džeku i Zmajeve. Upravo su Muharemović i Smajić Somunovi saigrači.

“Igrali smo prijateljsku utakmicu protiv francuskog Metza. Izgubili smo 1:2, a na golu sam bio cijelo drugo poluvrijeme. Primio sam gol, ali za njega nisam kriv. Nakon susreta su mi čestitali budući da sam imao nekoliko odličnih intervencija. Posebno sam bio dobar na treninzima. Mislim da su oni bili prevaga i da su odlučili prilikom sklapanja posla.”

Somun će među stativama imati jaku konkurenciju. Osim njega za dres sa brojem 1 konkurušu Jugoslav Lazić, Barry Boubacar Copa i Stefan Deloose.

”Znam da mi neće biti lako doći do pozicije prvog čuvara mreže, ali ću se boriti. Neću odustati jer sam uvjeren da mogu biti broj jedan. Osim toga, zdrava konkurencija mi samo može biti motiv više”, istakao je Somun.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.