Trenutak koji su čekali 70 godina: Cijeli stadion je plakao, a na ulicama je nastao zemljotres

Fudbal je više od igre

Trenutak koji su čekali 70 godina: Cijeli stadion je plakao, a na ulicama je nastao zemljotres

Haris Zilić

Fudbal je više od igre, a to nam svjedoče i slike koje dolaze iz Meksika.

Ekipa Atlasa iz Guadalajare, nakon 70 godina posta osvojila je titulu prvaka Meksika.

Atlas je u revanš utakmici finala play offa nakon penala bio bolji od Leona i slavlje je moglo početi.

Za Atlas je ovo druga titula prvaka Meksika nakon 1951. godine, ali i titula koja je izazvala stampedo oduševljenja u Guadalajari, gradu od milion 1.400.000 stanovnika.

[twitter]https://twitter.com/AtlasFC/status/1470552983804985350[/twitter]

Oglasi

Suze, smijeh, pjesma skandiranje na stadionu, a kasnije i na ulicama dokaz su ogromne ljubavi prema klubu, a 70 godina nije malo. Posebno se izdvajaju ulice Guadalajare gdje je na šampoionskom dočeku fudbalera bilo preko 200.000 navijača, a slike su obišle svijet.

[twitter]https://twitter.com/AtlasFC/status/1470557533949542400[/twitter]

Atlas je ovom titulom izborio plasman u Concacaf Ligu prvaka, a ujedno je bio i ukupno deseti trofej u historiji kluba koji je osnovan 1916. godine. Pored dvije titule prvaka, četiri puta su osvajali Kup Meksika, a četiri puta Super Kup Meksika.

Klub je i preko tri decenije proveo u nižim ligama Meksika, a bilo je i finansijskih turbulencija.

Inače, ekipa Atlasa prema podacima Transfermarkta vrijedi 45,2 miliona eura, a najskuplji fudbaler je 21-godišnji Jeremy Marquez koji vrijedi četiri miliona eura i jedan je od najsjajnijih dragulja u riznici meksičkog fudbala kojem se predviđa sjajna karijera i na evropskom tlu u budućnosti.

0vome dodajmo da je ekipu sa trenerske klupe do titule predvodio argentinski stručnjak 49-godišnji Diego Cocca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi