Scena kakvu moderni fudbal ne pamti: Gol postignut u 129. minuti, a nisu se igrali produžeci

Nevjerovatna sudijska nadoknada

Scena kakvu moderni fudbal ne pamti: Gol postignut u 129. minuti, a nisu se igrali produžeci

A. Čaušević

U posljednje vrijeme često se diskutuje o maksimalnoj nadoknadi koju sudije dopuštaju kako bi pokušali nadoknaditi minute izgubljene tokom susreta. Često se govorilo o "beskonačnim utakmicama", koje su bile protiv fizičkog napora igrača, ali niko nikada ne bi pomislio da će svjedočiti produžetku od 42 minute.

U šestom kolu bolivijskog prvenstva u ponedjeljak navečer Atletico Palmaflor dočekao je Blooming, no nakon konačnih 3:2 u korist domaćih, utakmica je ušla u svjetsku fudbalsku historiju jer je sudija odlučio da dvije ekipe moraju igrati još jednu 40 minuta nakon regularnih 90.

Situacija kakva se nikada prije nije dogodila. Po jakom nevremenu i uz učestale intervencije VAR-a, sudija susreta dodao je produžetak koji je bio praktički još jedno poluvrijeme.

Meč nije počeo u najboljim uslovima pošto je na terenu bilo nekoliko lokvi, a padala je i jaka kiša zbog kojeg igrači na stadionu u Cochabambi nisu imale predaha tokom cijelog meča.

Utakmica koja se činila beskrajnom i za protagoniste na terenu, za gledatelje na tribinama i za one koji su je pratili pred TV-om: 132 beskonačne minute, koje su igrače i navijače stavile na iskušenje-

Oglasi

Bilo je nekoliko intervencija VAR-a. Najvažnije su se odnosile na procjenu ofsajd pozicija kod golova te za dva isključenja, oba za igrače Bloominga.

Igrači obje ekipe su ostavljali srce na terenu za svaku loptu uprkos užasnim uslovima na terenu i borili su se do posljednjeg trena da dođu do pobjede.

Blooming je uspjeva dva puta izjednačiti nakon što bi Atletico poveo. Gol koji je odlučio utakmicu postignut je u 38. minuti sudijske nadoknade.

Pravi rekord za bolivijski nogomet, ali svakako i jedan od svjetskih rekorda po najkasnije postignutim golovima u profesionalnoj fudbalskoj utakmici.

Blooming je, međutim, preko svojih društvenih mreža iskazao nezadovoljstvo zbog sudijske odluke za "beskonačnom nadoknadom".

"Kraj trećeg poluvremena. Sramotne sudije koji su ponovno postali protagonisti utakmice, izlažući igrače mogućim povredama, uz dugačku nadoknadu i tako su oštetili naše igrače koji su sve postigli zaslugama. Pokrenut ćemo pravni postupak kako te suije više ne bi sudile u bolivijskom fudbalu."

Oglasi