Atomski Urugvaj zaustavlja Francusku?

Francuska - Urugvaj

Atomski Urugvaj zaustavlja Francusku?

Prvi veći derbi Svjetskog prvenstva na programu je večeras, kada će u okviru Grupe A snage odmjeriti Francuska i Urugvaj.

Urugvajci su nosioci dva naslova svjetskih prvaka, dok su Francuzi to napravili samo jednom. Urugvaj je, doduše, posljednji put prvak bio još daleke 1950. godine, ali nakon decenija izbivanja sa svjetske scene, čini se kako se ova reprezentacija polako vraća prema vrhu.

Urugvaj u Južnu Afriku dolazi sa jednim od najjačih napada na cijelom turniru. Sjajni i iskusni napadač Atletico Madrida Diego Forlan biće najveća opasnost po protivniče golove, a podatak da će mu društvo u napadu činiti najefikasniji igrač koji igra u Evropi govori dovoljno sam po sebi, jer ako stane Forlana, sigurno će krenuti Luisa Suareza, ili obratno. Na klupi, kao treći napadač, sjedi također odlični Edinson Cavani i biće zaista užitak gledati Urugvajce sa ovako ubojitim napadačima.

Francuzi su, s druge strane, sjajan skup fudbalera, po imenima možda odmah iza Argentine, ali sa najvjerovatnije najslabijim selektorom kojeg su ikada imali. Blago rečeno čudna trenerska filozofija Raymonda Domenecha uslovila je da su Franck Ribery, Thierry Henry, Nicolas Anelka i društvo plasman na smortu najboljih svjetskih selekcija morali tražiti kroz baraž. A i tamo su prošli kroz "iglene uši" protiv sjajnih Iraca. "Žablja ruka" Henrya i sramotna odluka sudije da prizna gol, bili su dovoljni da Tricolori stignu na jug Afrike.

Domenech se odlučio odreći usluga Samira Nasrija i Karima Benzeme, a u napadu će igrati samo sa jednim isturenim napadačem, veteranom Anelkom, kojem će se sa krila priključivati Ribery i Gouvou. S obzirom na to kako u posljednje vrijeme igra Francuska, teško je očekivati sa Ribery i društvo mogu napraviti neki značajniji rezultat na ovom Svjetskom prvenstvu, a već bi Urugvaj mogao biti nepremostiva prepreka.

URUGVAJ (formacija 3-4-1-2): Néstor Muslera, Mauricio Victorino, Diego Lugano, Diego Godin, Maximiliano Pereira, Diego Pérez, Egidio Arévalo, Alvaro Pereira, Ignacio Gonzalez, Luiz Suarez, Diego Forlan.

FRANCUSKA: (formacija 4-3-3): Hugo Lloris, Bacary Sagna, William Gallas, Eric Abidal, Patrice Evra, Yoann Gourcuff, Jérémy Toulalan, Florent Malouda, Sidney Govou, Nicolas Anelka, Franck Ribery.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.