Barbarez: Moramo iskoristiti pruženu priliku

Legendarni kapiten Zmajeva

Barbarez: Moramo iskoristiti pruženu priliku

A. Beganović

Pored šestorice članova Komiteta za normalizaciju odnosa u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine jučerašnjem sastanku sa predstavnicima UEFA-e i FIFA-e prisustvovaali su i proslavljeni bh. fudbaleri Sergej Barbarez, Duško Bajević i Faruk Hadžibegić.

Barbarezu, Hadžibegiću i Bajeviću pripala je uloga ambasadora bh. fudbala, koji će svojim bez sumnje velikim uticajem pokušati, kako u Evropi, tako i u Bosni i Hercegovini, popraviti sliku o našem fudbalu.

"Prije nekoliko dana dobio sam poziv da prisustvujem ovom sastanku i na isti sam se rado odazvao jer bh. fudbalu želim sve najbolje. Nas trojica zamišljeni smo kao ambasadori bh. fudbalu, koji će davati bezrezervnu podršku Komitetu za normalizaciju. Trudit ćemo se da popravimo sliku o našem fudbalu, koja je dobro narušena u nekoliko posljednjih godina", rekao je legendarni kapiten Zmajeva, Sergej Barbarez za naš portal.

"Mislim da se razgovorima može mnogo toga promijeniti. Riječi Ivice Osima i ostalih članova Komiteta, kao i nas trojice, imaju svoju težinu zbog toga sam optimista. Pružena nam je još jedna prilika i moramo je iskoristiti. Ukoliko se kojim slučajem Statut ne usvoji, slijedi nam jednogodišnja suspenzija, a može se desiti i da budemo trajno isključeni iz UEFA-e i FIFA-e, što bi doista bila prava katastrofa", dodao je Barbarez.

Nekadašnji kapiten našeg nacionalnog tima na kraju razgovora je istakao da je svjestan da neće biti niti malo lako, te da usvajanje Statuta nije jedina stvar koja će odmah donijeti dobro bh. fudbalu u cijelini.

"FIFA i UEFA se već deset godina bore sa nama. Svjesni su i oni, ali i mi, da neće biti niti malo lako. Imamo nešto više od mjesec dana i svi se moramo potruditi kako bi se na Skupštini usvojio Statut i kako bi nam bila ukinuta suspenzija. Ne smijem niti pomisliti šta bi se desilo ukoliko ne bismo usvojili Statut. Možda bi bili i trajno isključeni iz međunarodnih fudbalskih organizacija. Međutim, doista sam optimista. Znate i sami da nisam nikad govorio ono što mnogi žele čuti, ali ovaj put nekao vjerujem da će se sve okončati na najbolji način", govori Barbarez i dodaje:

"No, moramo biti svjesni da usvajanjem Statuta nećemo riješiti sve probleme u kojima se nalazi bh. fudbal. Nakon toga treba zasukati rukave, izabrati nove ljude koji će na najbolji način voditi naš fudbal. Ima tu mnogo posla, ali sada nam je prioritet usvojiti Statut kako bi se skinula suspenzija".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.