Barca odala počast šampionima iz Madrida

Sedam najboljih El Clasica u zadnjih dvadeset godina (VI)

Barca odala počast šampionima iz Madrida

Dvije i pol godine nakon što je Barcelona predvođena Ronaldinhom dobila aplauz na otvorenoj sceni Santiago Bernabeua stiglo je vrijeme za osvetu Kraljevskog kluba.

Barcelona je na istom stadionu 7. maja 2008. doživjela jednu od najvećih sramota u povijesti kluba. Naime, u Španiji je tradicija da prvi protivnik tima koji osigura šampionsu titulu, pred početak utakmice stane u špalir i nakloni se novim prvacima. U povijesti se nikad nije desilo da se Real nakloni Barci ili Barca Realu, uvijek je ta "čast" pripadala nekim malim timovima.

Međutim, povijest se tog 7. maja poigrala s momcima iz Barcelone koji su morali stati na Santiago Bernabeu i pokloniti se novim prvacima, igračima Real Madrida. To je bio težak psihološki udarac izabranicima Franka Rijkaarda, koji su i na zelenom travnjaku doživjeli pravu katastrofu. Real je s pola snage slavio sa ubjedljivih 4:1.

Raul Gonzalez je u 12. minuti nakon sjajne akcije, u kojoj su učestvovali skoro svi igrači Reala, zatresao mrežu Valdesa i doveo Real u vodstvo. Barcelona se nije ni oporavila od početnog šoka, a već je bilo 2:0 za Los Blancose. Ponovo je akciju započeo sjajni Guti, koji je iz slobodnjaka našao Robbena koji glavom šalje loptu u mrežu pored Valdesa.

U drugom poluvremenu je Real nastavio sa sjajnom igrom. U 62. minuti je Gonzalo Higuain pogodio za 3:0, a Ruud Van Nistelrooy iz penala u 77. minuti četvrti put šalje Valdesa po loptu u mrežu. Barcelona je četiri minute prije kraja utakmice preko Thierryja Henryja uspjela postići počasni pogodak, ali nije uspjela isprati gorak ukus teške večeri na Bernabeu.

Real je uzeo naslov prvaka sa 85 bodova, Barcelona je završila kao treća sa čak 18 bodova manje. Uprkos sjajnoj sezoni i igrama u Primeri njemački trener na klupi Reala Bernd Schister dobio je otkaz, jer u Ligi prvaka nije otišao dalje od osmine finala.

Najbolji strijelac Primere bio je Daniel Guiza iz Mallorce sa 27 golova, Sevillin napadač Luis Fabiano je zabio tri gola manje, dok je najbolji golman lige bio Iker Casillas ispred Victora Valdesa. Katastrofalna sezona bila je znak za uzbunu na Nou Campu, pa je klub doživio nekoliko promjena.

Za novog trenera je stigao Pep Guardiola, otišli su veliki igrači poput Ronaldinha i Deca, a Guardiola je u glavnog igrača tima unaprijedio Lionela Messija. Sezona Barcelone pod vodstvom Guardiole biće najbolja u povijesti kluba, dok će sezona 2008/2009 biti teška za Real Madrid.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije