Barcelona kreće u drugom smjeru

FC Barcelona dobila novog predsjednika

Barcelona kreće u drugom smjeru

FC Barcelona od danas kreće drugim putem. Era Joana Laporte je gotova, novi predsjednik katalonskog ponosa je Sandro Rosell, najveći protivnik Laportinog predsjednikovanja u proteklim godinama.

Na jučer održanim izborima za novog klupskog predsjednika Sandro Rosell je osvojio 61 posto glasova članova kluba i postao 39. po redu predsjednik Barcelone i to predsjednik s najvećim brojem osvojenih glasova do sada.  Mnogi u Španiji kažu da je razlog ubjedljive pobjede Rossella loša vladavina Laporte u posljednjih nekoliko godina.

Iako je Barcelona u predsjedničkom mandatu Joana Laporte ostvarila najbolje rezultate, on nije baš bio omiljen kod navijača kluba. Naime, Laporta se dosta udaljio od navijača, u klub su ušli mnogi biznismeni, klub je, prema riječima navijača, sve više ličio Perezovom Realu gdje su navijači i igrači u drugom, a poznate face u prvom planu.

Dokaz Laportine nepopularnsti je činjenica da je njegov čovjek, Jaume Ferrer kojeg je on javno podržao uoči izbora, osvojio tek 10.8 posto glasova i završio je na posljednjem četvrtom mjestu iza Rosella, Benedita sa 14 posto i Ingle sa 12 posto glasova. Rosell je najavio velike pomake u organizaciji kluba.

U predizbornoj kampanji Sandro Rosell je najavio kako će u slučaju izbora na mjesto predsjednika preurediti Nou Camp, da će klub približiti navijačima kako u Barceloni i Kataloniji, tako i svima koji žive van Katalonije, da će ograničiti broj članova kluba, da će pokušati s firmom Mediapro dogovoriti da se utakmice prenose u popodnevnim satima kako bi navijači Barcelone na dalekom istoku i u Americi mogli gledati svoje ljubimce, i mnoge druge stvari.

„Neću vas razočarati“, rekao je dvije minute poslije ponoći Sandro Rosell, nakon što je saznao rezultate izbora. „Zahvaljujem svima, porodici, mojim suradnicima i svima koji su na bilo koji način pomogli da dobijem izbore“, rekao je novi predsjednik FC Barcelone Sandro Rosell.

Joan Laporta je, uprkos sjajnim rezultatima kluba, svom nasljedniku ostavio dosta problema u funkcionisanju kluba. Rosell je najavio kako od dolaska velikih i skupih igrača nema ništa, jer je to bila samo utopija Laporte kako bi njegov čovjek Ferrer dobio izbore. Laporta će 30.juna predati funkciju Rosellu, a onda slijedi veliko pospremanje, koje će preživjeti samo Pep Guardiola. Barem je tako najavio Rosell, ostali ljudi, vjerni Laporti, mogu pakirati svoje kofere.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.