Barcelona preko meksičke Atlante u finale
Messi postiže pogodak kojim je Barcelona došla u vodstvo...

Svjetsko klupsko prvenstvo

Barcelona preko meksičke Atlante u finale

Edmir Škorić

U glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dhabiju, danas je odigrano polufinale šestog Svjetskog klupskog prvenstva. Barcelona je u petom susretu slavila protiv meksičke Atlante s 3:1 i tako se plasirala u finale natjecanja.

Šesto klupsko Svjetsko prvenstvo igra se ovog decembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a učestvuje sedam momčadi i to redom: Barcelona. Estudiantes, Atlante, Pohang Steelers, Mazambe, Audckland City i Al Ahyl. Redom su to ekipe koje su osvojile Ligu prvaka svog kontinenta, dok je Al Ahyl svoje mjesto izborio kao prvak zemlje u kojoj se odigrava takmičenje.

Prvak Evrope (Barcelona) i Južne Amerike (Estudiantes) kao i uvijek našli su se direktno u polufinalu natjecanja. Barcelona je finale izborila pobijedivši danas meksičkog predstavnika Atlante FC.

Već u ranim minutama utakmice u vodstvo dolazi Atlante, nakon što je Rojas dobio jednu dugu loptu iz svoje odbrane, prošao pored odbrane aktuelnog prvaka Evrope. Napadač Atlantea prebacio je loptu preko Valdesa, potom je sa svega pola metra plasirao u mrežu Barcelone.

No, to je bilo skoro sve što su napravili igrači Atlante, budući da je do kraja utakmice terenom dominirala samo Barcelona. Već u petoj minuti, Dani Alves centrira a Pedro kasni na nekih pet metara od gola Meksikanaca. Daje stigao ovu loptu Pedro, vjerovatno bi na semaforu pisalo 1:1. U 25. minuti Iniesta se dobro naštimao, a onda poluvolejom topovski opalio, ipak malo iznad gola Atlante. Pet minute poslije Toure na dodavanje Xavija šutira visoko iznad gola.

Poravnanje je stiglo u 34. minuti kada nakon kornera Toure glavom prebacuje loptu na peterac, gdje se nalazi Busquets koji desnom nogom prizemno šutira po sredini gola, te zahvaljujući nespretnoj reakciji golmana i jednog igrača meksičkog tima lopta ulazi u mrežu. U finišu je Abidal majstorski pronašao Ibrahimovića, Šveđanin propustio izglednu priliku, no svejedno se radilo o nedozvoljenoj poziciji.

I u nastavku ofanziva španskog tima, koji u vodstvo stiže već u 55. minuti. Duga lopta sa centra dolazi do Messija, Argentinac prolazi pored golmana i šutira, lopta na kraju nekako uspijeva ući u mrežu. Iniesta je u 67. minuti napravio pravi prodor po lijevoj strani, a onda u maniru velikog razigravača loptu pored dva protivnička igrača proturio do Pedra, koji sa svega osam metara pogađa za 3:1 vodstvo Barcelone i završava priču.

Do kraja utakmice Barcelona je imala još nekoliko poluprilika, no na kraju se mreže više nisu tresle i završeno je rezultatom 3:1. Barcelona će u finalu igrati protiv argentinskog Estudiantesa i ima priliku osvojiti ovaj trofej. Prošle godine ovo takmičenje pripalo je tadašnjem osvajaču Lige prvaka, ekipi Manchester Uniteda.

Finale se igra za tri dana na stadionu Šeik Zayeda u Abu Dhabiju.


Atlante (Mex) - Barcelona (Spa) 1:3
1:0 - Rojas 5'
1:1 - Busquets 34'
1:2 - Messi 55'
1:3 - Pedro 67'


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.