Bayer i Keegan gubitnici, Arsenal dobitnik

Deset najvećih sportskih podviga

Bayer i Keegan gubitnici, Arsenal dobitnik

Završnica fudbalskih prvenstava u ligama petice, kao i u ligama Holandije, Argentine, Srbije, Poljske...., pa i naše Premijer lige, odavno nije bila neizvjesnija. Prvenstva su pri kraju, a prvaci se još ne znaju.

Po nekoliko kandidata za naslov prvaka je u većini evropskih zemalja, kao i veoma jakim ligama Latinske Amerike. U nekim zemljama poput Francuske do prije dva ili tri kola u igri za naslov prvaka bilo je i po pet klubova.

U Italiji se za Scudetto bore Roma i Inter, za prevlast u Španiji se bore Barcelona i Real, u Njemačkoj Bayern i Schalke, Engleskoj Chelsea, Manchester i Arsenal, Twente i Ajax se bore za naslov u Holandiji, a Estudiantes, Independiente, Argentinos Juniors i Godoy Cruz u Argentini. U ostalim sportovima situacija je slična. 

Jedan od najutjecajnijih svjetskih listova, britanski The Independent, donio je listu deset najuzbudljivijih, najzanimljivijih, završnica i preokreta u posljednjih pedesetak godina u svijetu sporta. Izbor redakcije The Independenta je njihov subjektivan izbor, možda se na listu moglo staviti neko drugo prvenstvo, ali svakako je izbor zanimljiv.

1. Premiership 1997/1998, Arsenal prvak, Manchester Unired viceprvak
Nešto više od mjesec dana prije kraja prvenstva United je imao 11 bodova prednosti u odnosu na Arsenal i niko nije vjerovao u čudo. Međutim, prednost Fergusonovih igrača polako se topila i odluka o prvaku padala je u posljednjem kolu. U posljednjem kolu je David Beckham donio tek bod Unitedu protiv Newcastlea, dok je Arsenal na Highburyju pregazio gradskog rivala Wimbledona sa 5:0 i osvojio prvi naslov prvaka u eri Arsenea Wengera.

2. Premiership 1995/1996, Manchester United prvak, Newcastle United viceprvak
Kevin Keegan je te sezone imao strašan tim, Faustino Asprilla, Robert Lee, John Beresford i drugi činili su tim Newcastlea. Zadnje kolou januaru Newcastle je imao 12 bodova više od Manchestera, a 20.februara 9 bodova više. Ipak, u posljednjih 12 utakmica Manchester je ispustio samo jedan bod i na kraju iskoristio kikseve Newcastlea i osvojio naslov prvaka.

3. Division One 1988/1989, Arsenal prvak, Liverpool viceprvak
Tri kola prije kraja Arsenal je imao dva boda više od Liverpoola i utakmice protiv dva tima koji nisu imali nikakvih ambicija, Derbyja i Wimbledona, dok je Liverpool igrao protiv QPR i West Hama koji su se borili za opstanak. Arsenal je izgubio od Derbyja, a sa Wimbledonom odigrao nerješeno, dok je Liverpool dobio QPR sa 2:0 i West Ham sa 5:1. U posljednjem kolu su na Anfieldu igrali Liverpool i Arsenal, a Redsi su imali tri boda više. Bod im je bio dovoljan, ali je Michael Thomas donio pobjedu Arsenalu i naslov prvaka.

4. Division One 1974/1975, Derby prvak, Liverpool drugi, Everton treći
Na Boxing Day Derby je bio na desetoj poziciji na tabeli. Everton je bio daleko najbolji tim, ali im je mali Carlislie uzeo naslov prvaka. Carlislie je bio jedini tim te sezone koji je oba puta dobio Everton, a Derby je pod vodstvom Davea Mackaya od Božića doživio samo jedan poraz i na kraju osvojio naslov prvaka.

5. Primera Division 1993/1994, Barcelona prvak, Deportivo viceprvak
Bila je to posljednja sezona u kojoj se igralo po sistemu dva boda za pobjedu. Četiri kola prije kraja Deportivo je imao tri boda više od Barcelone. Barcelona sastavljena od Koemana, Bakera, Laudrupa, Guardiole, upisala je dvije pobjede i remi, te u posljednje kolo ušla sa dva boda prednosti nad Deportivom. U posljednjoj minuti posljednjeg kola protiv Valencije dosuđen je penal za Deportivo. Bebeto od straha nije htio izvesti penal, jedini koji je imao hrabrosti bio je Miroslav Đukić, koji je promašio i titula je pripala Barceloni. Samo gol Đukića bio je dovoljan za prvi naslov Deportiva, ali nije uspio.

6. Bundesliga 2001/2002, Borussia Dortmund prvak, Bayer Leverkusen viceprvak
Pet utakmica do kraja Leverkusen je imao četir boda prednosti nad Borussijom. U posljednja dva kola su Emerson, Ze Roberto, Lucio, Ballack, Živković, Butt i ostali igrači Leverkusena porazom protiv Hamburga i remijem protiv Nurnberga ispustili pet bodova prednosti, a Borussia je s dvije pobjede uzela naslov prvaka s bodom više. U samo sedam dana su igrači Bayera izgubili prvenstvo od Borrusije, kup od Schalkea i Ligu prvaka od Reala, te zasluženo dobili nadimak Neverkusen.

7. Serie A 2001/2002, Juventus prvak, Inter viceprvak
Šest kola prije kraja prvenstva Juventus je remizirao protiv Lazija, a Inter je pobjedom nad Fiorentinom pobjegao „Staroj dami“ na šest bodova prednosti. Inter je tada pod vodstvom Hectora Cupera u četiri utakmice izgubio pet bodova, dok je Juventus upisao sve četiri pobjede i u posljednje kolo je Inter ušao sa bodom prednosti. U posljednjem kolu je Interu pobjeda značila Scudetto nakon više od deset godina, na poluvremenu su vodili 2:1, ali je Lazio u nastavku preokrenuo na 4:2, Juventus je dobio i okitio se naslovom. Ronaldo je plakao kao malo dijete i tada je odlučio otići iz gubitničkog Intera.

8. Eredivisie 2006/2007, PSV prvak, Ajax viceprvak
Dvanaest kola prije kraja PSV je imao 12 bodova više od Ajaxa. Onda je uslijedio katastrofalan mart, još gori april, u kojem je PSV u 6 utakmica osvojio samo šest bodova. Među tih šest utakmica je i ubjedljivi domaći poraz od Ajaxa 1:5. U posljednje kolo tri tima, PSV, Ajax i AZ, ušli su sa jednakim brojem bodova. AZ je izgubio od Excelsiora (0:2) i izgubio titulu, Ajax je bio bolji od Utrechta sa 2:0, dok je PSV sa 5:1 bio bolji od Vitessea. Phillipe Cocu je u 77. minuti postigao peti pogodak za PSV koji je zbog bolje gol razlike postao prvak. Da je ostalo 4:1 prvak bi bio Ajax.

9. MLB Finale Američke lige 2004, Boston Red Sox prvaci, New York Yankees viceprvaci
Yankeesi su vodili 3-0 u seriji i pred kraj devetog inninga četvrte utakmice, ali su Red Soxi preživjeli i smanjili na 1-3. Pred kraj pete utakmice Yankeesi su vodili 4:2, ali su Red Soxi ponovo ostali živi. Sjajnom igrom u četvrtom inningu šeste utakmice Boston je poravnao na 3-3 u seriji i izborio sedmu. Yankeesi su nakon dva inninga odlučujuće utakmice vodili sa 6:0, ali su se Red Soxi ponovo izvukli, preokrenuli i dobili seriju sa 4-3. Nakon izbacanja najmržih rivala Boston je u World Seriesu bio bolji od St. Louis Cardinalsa i nakon punih 86 godina osvojio naslov prvaka.

10. GOLF US Masters 1996, Nick Faldo pobjednik, Greg Norman gubitnik
Jedan od najboljih golfera svih vremena, Greg Norman,  (osvajač 34 titule PGA i European Toursa) u posljednji dan US Mastersa ušao je sa šest udaraca prednosti nad Nickom Faldom. Posljednjeg dana je Norman napravio katastrofalnu pogrešku poslavši lopticu u travu, odakle ju je izbacao cijeli dan, da bi je nakon 79 udaraca poslao u vodu. Jedva je preživio tu bruku. Mediji su o njemu pisali kao o nekome ko nikada nije uzeo štap u ruke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.