Bayern na tragu Reala i Intera

Imamo dva prvaka na domaćem terenu

Bayern na tragu Reala i Intera

M. Maksimović

Real Madrid i Inter su jedine dvije ekipe koje su uspjele u istoriji Lige prvaka, odnosno nekadašnjeg Kupa prvaka osvojiti naslove na domaćem terenu. Bayern bi mogao postati treći klub, ukoliko pobijedi Chelsea na svojoj Alianz Areni.

Dva su kluba osvajala naslove na domaćem terenu, jedna ekipa je poražena u finalu, pa će istorija ponoviti 19. maja na Alianz Areni u Munchenu. Tamo će u finalu igrati Bayern i Chelsea.

Real Madrid je svoj drugi naslov prvaka Evrope osvojio u sezoni 1956-57. Te godine je 30. maja na Santiago Bernabéu pobijedio Fiorentinu 2:0. Golove za Real su postigli legendarni Alfredo Di Stefano iz jedanesterca i  Francisco Gento.

Inter je kao i Real osvojio, odnosno odbranio naslov prvaka na domaćem terenu. Finale se igralo 27. maja a protivnik Intera bila je Benfica. Sa jedne strane Facchetti, Jair, Mazzola, Suarez, sa druge Eusebio, Jose Agusto Torres. Igralo se po jakoj kiši i teškom terenu koji je na kraju i presudio pobjednika. U 43. minuti, Jair je šutirao, lopta je prošla kroz ruke golmana Pereire.

Priliku da osvoji naslov imala je i Roma u sezoni 1984. godine. Istog datuma 30. maja kada je Real osvojio ''domaći'' naslov, Roma je na Olimpicu ugostila Liverpool. Phil Neal je doveo Reedse u vodstvo, izjednačio je Pruzzo glavom na centaršut Contija.

I na kraju je odluka pala po prvi put u finalu izvođenjem jedanesteraca. Presudnim se pokazao promašeni penal Francesca Grazianija. Njega je na poseban način dekoncetrisao Bruce Grobbelaar pa je lopta otišla preko gola.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije