Bayern porazom u četvrtfinale

Liga prvaka, uzvrati osmine finala

Bayern porazom u četvrtfinale

Edmir Škorić

Čak pet golova viđeno je večeras u Firenzi. Unatoč pobjedi Fiorentine nad Bayernom, u četvrtfinale se na kraju plasirala njemačka momčad, zbog gola više u gostima.

Osamnaest prethodnih utakmica Bayern nije poražen, dok je isto toliko utakmica Fiorentina primala bar po jedan pogodak. Tradicija se nastavila, Viole su večeras primile dva pogotka, a Bayern je poražen. No, popularnim ljubičicama niti 3:2 pobjeda nad Bavarcima nije bila dovoljna da nakon 40 godina uđu u osam najboljih evropskih klubova.

Prvo poluvrijeme je bilo siromašno, tek poneka prilika i jedan pogodak. U 15. minuti Vargas je centrirao sa lijeve strane, Buyten loše reagirao, a Butt uspio odbraniti. Igrala se 27. minuta kada je nastalo ogromno slavlje na Artemio Franchiju. Marchionni je topovski šutirao sa nekih 23 metra, Butt kratko odbio, ravno na nogu Peruanca Vargasa koji je prije Buytena stigao do lopte i zakucao ju u mrežu gostiju.

Najbolju prigodu za goste propustio je Arjen Robben, kada je sa četrnaest metara potpuno neometano šutirao iznad gola Freya. Napomenimo da je u prvom dijelu Mario Gomez napustio teren zbog povrede, a Louis van Gaal je umjesto njega u igru ubacio njemačkog napadača Miroslava Klosea, koji je u finišu prvog dijela glavom šutirao iznad gola nakon ubačaja mladog Thomasa Mullera.

U nastavku potpuno otvorenija igra, što pokazuje i brojka od četiri pogotka ali i mnoštvo prilika. Na samom otvaranju drugog dijela velika šansa za Gilardina. Marchionni je i ovaj put ubacio s desne strane, lopta prošla kroz šumu nogu gostujućih igrača, potom došla do Gilardina, a Italijan sa svega pet metara pucao ravno u Butta. Ipak, Fiorentina je samo četiri minute kasnije došla već do uvjerljivih 2:0. Marchionni je centrirao sa desne strane, Gilardino efikasno petom ostavio loptu za Jovetića, a crnogorski ofanzivac matira iskusnog golmana Bayerna.

Činilo se kako će Prandellijeva momčad "upasti" u četvrtfinale ovog natjecanja poslije 40 godina, no Nijemci su Nijemci. Sat vremena igre je proteklo, a Bayern je postigao pogodak koji mu je tada nudio produžetke. Franck Bilal Ribery dodaje sa svoje lijeve strane loptu u sredinu do Marc van Bommela, koji potom sa nekih sedamnaest metara loptu plasira u sami donji desni ugao Freyovog gola.

Ni pet minuta nije prošlo na semaforu, a domaći navijači su ponovo slavili. Jovetić je proigrao Gilardina, ovaj glavom spustio loptu do Crnogorca, koji dobija najprije duel sa danas lošim Van Buytenom a potom i sa Buttom. U narednom napadu novi pogodak, a ovaj put za konačan rezultat. Majstor Arjen Robben sa 23 metra topovski šutira ravno u desne Rašlje gola francuskog golmana. Bio je to najbolji pogodak večeri, ali sigurno i najvažniji, budući da je gostima iz Minhena donio prolaz u naredni krug.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao, pa su gosti slavili svoj prolaz, prije svega zahvaljujući golu više u gostima. Podsjetimo, u prvoj utakmici Bayern je slavio sa 2:1. Očito je presudila greška sudca Ovreba, kada je Klose postigao pogodak iz očitog zaleđa. No, to je fudbal, igra u kojoj, kako kažu, Nijemci uvijek pobjeđuju.


Fiorentina - Bayern 3:2
(Vargas 28, Jovetić 54, 64/ Van Bommel 60)
Stadion: Artemio Franchi
Sudija: Alberto Undiano Mallenco

FIORENTINA: Frey - Felipe /od 79. Pasqual/, Kroldrup, Natali, De Silvestri - Zanetti, Montolivo, Jovetić, Vargas /od 82. Keirrison/, Marchionni - Gilardino. Trener: Cesare Prandelli.
BAYERN: Butt - Alaba, Bastbuder, Van Buyten, Lahm - Ribery /od 90. Pranjić/, Schweinsteiger, van Bommel, Robben - Muller, Gomez /od 29. Klose/. Trener: Louis van Gaal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.