Bayern protiv Basela spašava sezonu

Švicarci u Minhenu s 1:0

Bayern protiv Basela spašava sezonu

Edmir Škorić

Nogometaši Bayern, čija forma ove sezone varira, traže gol zaostatka u večerašnjem uzvratnom susretu osmine finala Lige prvaka protiv švicarskog Basela.

Bayern je u Baselu, sasvim neočekivano, pogotkom u samoj završnici utakmice, minimalnu izgubio od švicarskog višestrukog prvaka. Nakon tog sramotnog izdanja, došlo je do velikog broja nesuglasica unutar kluba.

Sjajna partija i pobjeda 2:0 na Allianz-Areni protiv Schalkea smirila je strasti, a onda je uslijedio još jedan "loš dan" i poraz od Bayera u Leverkusenu, te se još jednom pokazalo kako postoji puno oscijalacija u igri Bayerna, odnosno njihovoj formi.

No, uvertira pred Basel nije mogla biti bolja. U Minhenu je naprosto ponižen Hoffenheim. Razigrani Robben, Gomez, Ribery i društvo postigli su čak sedam golova. Tandem Robben - Ribery čini se nezaustavljiv i za puno jače odbrane od Hoffenheima. Pokušat će to dokazati večeras protiv Basela.

U Bayernu apsolutno svi vjeruju u prolaz i svi znaju da bi sezona doslovice bila uništena ukoliko se ne izbori četvrtfinale, pogotovo jer igraju protiv "manjeg" kluba.

"Ovo je za nas veoma važna utakmica. Ako u utorak ispadnemo, onad će biti teško ovu sezonu učiniti dobrom. Protiv Basela se mora proći dalje. Protiv Hoffenheima smo pokazali koliko možemo, uvjeren sam da ćemo uspjeti", optimistično će Bayernov predsjednik Uli Hoeness.

"Siguran sam da ćemo nanijeti prvi poraz Baselu i proći u četvrtfinale", smatra trener njemačkog kluba Jupp Heynckess.

Bayern je ove sezone očajan kao gost, posebice u 2012. godini, jer je pobijedio tek u Kupu u Stuttgartu, dok je kod kuće u 18 susreta upisano čak 16 pobjeda. Kada je u pitanju Liga prvaka, Bavarci su u posljednjih 12 domaćih utakmica ostvarili 11 pobjeda.

Basel, opet, ove sezone nema poraza u Ligi prvaka, a svi se sjećamo da je švicarski klub eliminisao Manchester United iz grupne faze. Gledamo li međusobni omjer, Bayern u duelu s Baselom ima tri pobjede i poraz - onaj u prvom susretu osmine finala Lige prvaka.

Jerome Boateng, Mario Gomez i Arjen Robben morali su zbog lakših povreda napustiti teren u 7:1 pobjedi nad Hoffenheimom, ali sva trojica bi trebala biti potpuno spremni za utakmicu. Još nije poznato kogfa će Heynckess uvrstiti u vezni red sa Anatolijom Timoščukom, Luizom Gustavom, Tonijom Kroosom i, naravno, dokapitenom i povratnikom nakon povrede Bastianom Schweinsteigerom. Svi nabrojani konkuriraju za mjesto u veznom redu.

Rafinha, koji je zbog gripe propustio Hoffenheim, oporavio se, ali zbog lošeg izdanja u Baselu velike su šanse da ostane na klupi.

Veliki hendikep za Basel je neigranje Jo-Hoo Parka, koji nije igrao u subotu protiv Grasshoppera. Njega bi trebao večeras zamijeniti bivši defanzivac Liverpoola i dortmundske Borussije Philip Degen.

Kay Voser se vratio treninzima nakon povrede gležnja, dok Scott Chipperfield jpš nije nastpao u 2012. godini zbog povrede zadobivene u januaru.

Mogući sastav:

BAYERN: Neuer, Alaba, Badstuber, Boateng, Lahm, Kroos, Gustavo, Ribery, Muller, Robben, Gomez. Trener: Jupp Heynckess.

BASEL: Sommer, Steinhofer, Dragović, Abraham, Degen, F. Frei, Xhaka, Huggler, Shaqiri, A. Frei, Strelles. Trener: Heiko Vogel.

Večerašnji susret na Allianz Areni, koji starta u 20 sati i 45 minuta, sudit će Mark Clattenburg.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.