Bayern u Leverkusen po ovjeru titule

Bundesliga, 30. kolo

Bayern u Leverkusen po ovjeru titule

Edmir Škorić

Večeras će utakmicom između Borussije Moenchengladbach i Eintrachta iz Frankfurta startati 30. kolo njemačke Bundeslige. Bayer i Bayern će u Leverkusenu odigrati derbi kola, a zanimljivo će biti i u Berlinu, gdje Hertha dočekuje Schalke.

Mainz - Borussia Dortmund: Domaći rasterećeni, gostima borba za Ligu prvaka

Pobjeda na domaćem terenu protiv bremenskog Werdera prošlog vikenda donijela je euforiju među navijačima dortmundske Borussije. BVB igra ove sezone veoma dobro, što pokazuje i pogled na tabelu, gdje se nalaze na veoma dobrom četvrtom mjestu. Navijači tog kluba sezonama čekaju Evropu, a njihovi ljubimci su ih obično razočaravali i godinama se borili za opstanak.

Najveće zasluge za pravu renesansu u klubu idu Jürgenu Kloppu, treneru koji je napravio sjajnu generaciju. Borussia ima 52 boda, samo jedan manje od trećeplasiranog Bayera. Dakle, BVB-ovci još uvijek nisu otpisani iz Lige prvaka, iako bi njihove apetite zadovoljio i plasman u Evropsku ligu. Naredni protivnik je Mainz, desetoplasirani tim, koji je rasterećen u ovom kolu. Nemaju prevelikih ambicija, a dovoljno su sigurni od ugrožene zone.

Domaći igraju bez iskusnog Andreasa Ivanschitza, koji je suspendiran naredne tri utakmice. Gosti, pak, ne mogu računati na odbrambenog igrača Kehla, koji će propustiti ostatak sezone, no zato će spreman biti najbolji strijelac Barrios, koji se nedavno lakše povrijedio na treningu. Posebno emocionalna ova utkamica bit će za trenera Jurgena Kloppa, koji igra protiv svog bivšeg kluba.

Najavljeni sastavi:
Mainz: Müller - Zabavnik, Svensson, Noveski, Fathi - Polanski, Karhan, Soto - Schürrle, Trojan - Bancé.
Borussia Dortmund: Weidenfeller - Owomoyela, Subotic, Hummels, Schmelzer - Bender, Sahin - Kuba, Zidan, Großkreutz

Bayer - Bayern: Bavarci po ovjeru titule, Apotekari žele zakomplicirati stvari

Nakon što su u četvrtfinalu eliminisali Manchester United i prošli u polufinale Lige prvaka, izabranike Louisa van Gaala čeka derbi susret u domaćem prvenstvu. Naime, Bavarci sutra gostuju kod Bayera u Leverkusenu. Bayern i Schalke su u borbi za prvakom, no eventualnom pobjedom Apotekari bi došli na tri boda Bayernu.

Ipak, navijači Bayera nisu veliki optimisti što se tiče ovog susreta. Naime, osim posljednje utakmice u prvenstvu koja je odigrana u prvom dijelu sezone (1:1), Bayern je slavio u posljednjih devet prvenstvenih susreta. Posljednju pobjedu Bayer nad najtrofejnijim njemačkim klubom pamti još u sezoni 2004-05.

Ovu utakmicu s posebnim će emocijama dočekati golman gostiju Hans Joerg Butt, koji je od 2001. do 2007. godine branio u Leverkusenu. Osim toga, nastupao i u finalu Lige prvaka 2002. godine, kada su Apotekari poraženi od Real Madrida. Za Bayer je branio 191 utakmicu. Na drugoj strani nastupa mladi Toni Kroos, Bayernov igrač trenutno posuđen Apotekarima.

Prošlog vikenda Bayern je gostovao Schalkeu te je dobio tu bitku, a nešto ranije poraženi su na tvom terenu od Stuttgarta, što je činjenica da Bavarcima leže teški protivnici i to na gostovanjima.

Domaći ne mogu računati na braniča Daniela Schwaaba koji je suspendiran, dok će trener Heynckes morati taktizirati bez dva važna igrača u veznom redu, Renato Augusta i Simona Rolfesa. No, vraćaju se Michael Kadlec na lijevoj te Gonzalo Castro na desnoj stran, kao i Tranquillo Barnetta. Oporavio se i Stefan Reinartz.

Van Gaal ne može računati na suspendiranog Hamita Altintopa, dok su ostali svi manje-više spremni.

Najavljeni sastavi:
Bayer Leverkusen: Adler - Reinartz, Friedrich, Hyypia, Kadlec - Barnetta, Castro, Vidal, Kroos - Dedriyok, Kiessling.
Bayern: Butt - Badstuber, Demichelis, Van Buyten, Lahm - Ribery, Schweinsteiger, Van Bommel, Robben - Olić, Muller.

Hertha - Stuttgart: Domaći nastavljaju grčevitu borbu za opstanak

Berlinska Hertha nastavlja uspješnu borbu za opstanak. Nakon gostujuće pobjede nad Koelnom (0:3), čeka ih težak susret pred svojim navijačima. Olimpijski stadion u Berlinu ugostit će dobro raspoložene igrače Stuttgarta, koji su u Bunesligi nanizali tri vrijedne pobjede. Najprije su kao domaćini savladali Hannover (2:0), potom pomalo iznenađujuća pobjeda na Allianz Areni protiv Bayerna (1:2), a zatim u prošlom kolu istim su rezultatom slavili protiv Borussie M'gladbach.

I Hertha je u toj nekoj pozitivnoj seriji. U sjajnoj su predstavili nadigrali aktuelnog šampiona testWolfsburga i to u gostima. Tada je hat-trick postigao Grk Gekas sa velikih 5:1. Potom "nula" sa Dormtundom u Berlinu a onda u prošlom kolu senzacionalna gostujuća pobjeda u Koelnu (0:3).  Hertha ima nevjerovatno težak raspored do kraja. Nakon utakmice sa Stuttgartom, čeka ih, doduše nešto lakše, gostovanje u Frankfurtu, a onda dočekuju Schalke, idu Bayeru te dočekuju Bayern...

Trener domaćih Friedhelm Funkel ne može računati na povrijeđenog Floriana Kringea te Romana Hubnika. Christian Gross, trener popularnih Švaba, ne može računati na povrijeđene Sami Khediru, Sebastiana Rudyja, Sven Ulreicha, Arthur Boku i Allesandro Riedlea.

Najavljeni sastavi:
Hertha: Drobny, Kobiashvili, Von Bergen, Friedrich, Piszczek - Lustenberger, Kačar, Cicero, Raffael - Gekas, Ramos.
Stuttgart: Lehmann - Molinaro, Delpierre, Tasci, Boulahrouz - Hilbert, Kuzmanović, Trasch, Gebhart - Pogrebnyak, Marica.

Hoffenheim - Koeln: Može li Soldo nadmudriti svog učitelja - Ralfa Rangnicka?

Hoffenheim će protiv Koelna pred svojim navijačima pokušati popraviti loš dojam iz prošlog kola, kada su, ničim izazvani, deklasirani u Wolfsburgu (4:0). Hoffenheim je jedanaesti sa 34 boda, tri boda manje ima trinaestoplasirani Koeln, koji se još uvijek nalazi u opasnoj zoni, obzirom da je ostalo još pet kola do kraja.

Pet kola Hoffenheim bh. reprezentativaca Vedada Ibiševića i Sejada Salihovića nije slavio. Posljednju pobjedu pamte na gostovanju u Bochumu (0:2), a onda dva domaća poraza od Mainza i Werdera (oba 0:1), zatim remi kod Nurnberga, pa potom domaći remi sa Freiburgom (1:1) i evo prošlog vikenda deklasirani su u Wolfsburgu. Poslije Koelna čeka ih teško gostovanje u Dortmundu, a potom dočekuju i HSV.

Jarčevi su prošlo kolo, dakle, poraženi kod kuće od Herthe (0:3), ali su sedam dana ranije kao gosti nadigrali izravnog konkurenta iz donjeg dijela Hannover (1:4).

Ralf Rangnick ne može zbog povreda računati na Per Nilssona, Demba Ba, Isaaca Vorsaha, Matthiasa Jaisslea i Kevina Conrada. Zvonimir Soldo Jarčeve dovodi s namjerom da osvoje bod(ove) spasa, no neće mati na raspolaganju Youssef Mohamada i Zorana Tošića (oba suspendirana), dok su povrijeđeni Pierre Wome, Kevin Pezzoni, Christopher Schorch i Adl Chihi.

Do sada su se ove ekipe međusobno susrele tri puta i uvijek bi Hoffenheim slavio, uz gol razliku 9:1. Dodajmo i to kako je Zvonimir Soldo od 1999. do 2001. godine nosio dres Stuttgarta, a trener mu je bio upravo Ralf Rangnick. Hoće li nadmudriti svog učitelja?

Najavljeni sastavi:
Hoffenheim: Haas - Ibertsberger, Šimunić, Compper, Beck - Salihović, Luiz Gustavo, Carlos Eduardo, Vukčević - Ibišević, Maicosuel.
Koeln: Mondragon - Ehret, McKenna, Geromel, Brecko - Petit, Maniche, Podolski, Brosnski, Freis - Novakvić.

Nuernberg - Wolfsburg: Domaći traže 300. pobjedu u Bundesligi

Nakon eliminacije od Fulhama u četvrtfinalu Evropske lige, misli Wolfsburgovih igrača upućene su ka Bundesligi. Vjerovatno će se Kostnerovi izabranici sada više posvetiti domaćem prvenstvu, a prvi izazov je gostovanje u Nuernbergu.

Nurnberg ne pruža tako dobre igre na svom terenu ove sezone. U posljednjih deset utakmica slavili su samo tri puta i to protiv Herthe, Bayera i Mainza. Wolfsburg je, pak, čitav plijen odnosio sa posljednja tri gostovanja. Slavili su u Hannoveru, Moenchengladbachu i Mainzu. Do kraja sezone im ostaju gostovanja u Nuernbergu, Freiburgu i Dortmundu.

Nurnberg protiv Vukova želi ostvariti svoju 300. pobjedu u Bundesligi (trenutno ih imaju 299). Pet golova im je potrebno da zaokruže na jubilarnih 600. Zanimljivo je kako su Vukovi slavili šest od posljednjih sedam utakmica, a čak 43 od svojih 56 golova dali su u drugom poluvremenu.

Domaći trener Dieter Hecking u nedjeljnom okršaju s Wolfsburgom ne može računati samo na Brena koji je povrijeđen. Lorenz-Guenther Kostner na raspolaganju ima sve svoje igrače.

Treba napomenuti kako je Nurbnerg bio pred rubom ispadanja, no u nastavku sezone su dobrom igrom uspjeli pobjeći sa dna i trenutno su na 14. mjestu sa 28 bodova, tri više od Freiburga, koji je trenutno na mjestu koje vodi u dodatno doigravanje. Wolfsburg je na devetom mjestu, sa malim šansama da i naredne sezone igra u Evropskoj ligi.

Najavljeni sastavi:
Nurnberg: Schafer - Pinola, Maroh, Wolf, Diekmeier - Ottl, Frantz, Bunjaku, Gundogan, Risse - Chuopo-Moting.
Wolfsburg: Benaglio - Schafer, Barzagli, Madlung, Pekarik - Josue, Gentner, Riether, Misimović - Grafite, Džeko.

Hannover - Schalke: Najgora odbrana protiv najjačeg napada u ligi

Lista strijelaca nakon 29. kola:
1. Edin Džeko 18
2. Kevin Kurany 18
3. Stefan Kiessling 18
4. Lucas Barrios 15
5. Albert Bunjaku 12
6. Eren Derdiyok 12
7. Claudio Pizarro 12
8. Mario Gomez 10
9. Arjen Robben 10
10. Vedad Ibišević 9
Prvi Bayernov pratio je Schalke, koji će ovog vikenda gostovati Hannoveru. Tim iz Gelsenkirchena ima 58 bodova, odnosno jedan manje od vodećeg Bayerna, a opet nekako dovoljnih pet bodova više u odnosu na Bayer. Hannoveru je ova utakmica jedna od onih "biti il' ne biti", budući da su predposljednji sa 24 osvojena boda, čak četiri manje od Bochuma i Nuernberga koji su "iznad crte".

Posljednjih deset domaćih utakmica Hannover je samo jednom slavio, zaista nevjerovatan podatak. Bilo je to prije dvije sedmice protiv Frankfurta (2:1). Dakle, imaju sedam poraza i dva remija, što je, u najmanju ruku, očajno. Što se Schalkea tiče i njihovih gostovanja, oni su u zadnjih pet mečeva ostvarili dvije gostujuće pobjede, dva su puta remizirali i jednom su poraženi i to kod Wolfsburga (2:1).

Schalke je u Hannoveru zadnji puta slavio prije dvije godine, kada su sa 3:2 pobijedili. Tada je Kevin Kuranyi postigao dva gola te jedan Halil Altintop. Oba gola za domaće djelo su Husztija.

Hannover ima ogroman broj povrijeđenih igrača. Tu su Constant Djakpa, Ganac koji će čini se propustiti i SP, potom Altin Lala, Salvatore Zizzo, Jan Rosenthal, Mikael Forssell, Jacek Krzynowek te Vinicius. Uz to treba dodati da nema suspendiranog Jiri Štajnera, pa bi sve osim pobjede gostiju bilo zaista iznenađenje.

Vrhunski stručnjak Felix Magath protiv Hannovera ne može računati na suspendiranog Marcelo Bordona, dok su nespremni za meč Vasilios Pilasikas, Jermaine Jones, Christian Pander i Levan Kenia.

Hannover ima daleko najgoru odbranu u ligi, budući da su primili 54 gola. Schalke je u posljednjih 13 utakmica samo jednom poražen od Hannovera (uključujući sva natjecanja). Najveća prednost Magathovoj ekipi je Kevin Kuranyi. Nijemac je postigao 18 golova, te dijeli prvo mjesto liste strijelaca sa Stefan Kiesslingom i Edinom Džekom.

Mirko Slomka, sadašnji trener Hannover,a od 2004. do 2008. godine vodio je Schalke, najprije kao pomoćni trener a potom i glavni.

Najavljeni sastavi:
Hannover: Fromlowitz - Schulz, Haggui, Eggimann, Schmiedebach - Andreassen, Baltishc, Pinto, Bruggink, Rausch - Ya Konan.
Schalke: Neuer - Schmitz, Westermann, Howedes, Rafinha - Matip, Edu, Rakitić, Kluge - Kuranyi, Farfan.

Bochum - Hamburg: Petrić, Nistelrooy i društvo napadaju gostoljubivi Bochum

Za opstanak se bori nekoliko klubova, među njima i Bochum, koji u nedjelju dočekuje HSV. Gosti su trenutno šestoplasirani sa 45 osvojenih bodova, te su u utrci za mjesto koje vodi u Evropu. No, Bruno Labbadia i njegovi saigrači imaju priliku to napraviti i preko Evropske lige. Naime, sinoć su po drugi put u četvrtfinalu savladali belgijski Standard i protiv Fulhama se bore za ulazak u finale, koje se igra na njihovom stadionu.

No, vratimo se mi Bundesligi. Bochum, bivši klub Zvjezdana Misimovića, ima 28 bodova iz 29 odigranih utakmica, ali daleko od toga da su osigurali svoj opstanak. Upravo iz tog razloga će Bochumovci od prve minute napasti gol gostiju iz Hamburga.

Bochum je prethodna dva domaća meča poraženi (Borussia Dortmund i Eintracht Frankfurt), posljednje domaće bodove ostvarili su protiv Hoffenheima prije tri kola (2:1). HSV ima negativan niz od tri gostujuća poraza. Poraženi su od Bayerna, Bayera te Borussie M'gladbach. Osim Bochuma, do kraja prvensta im ostaju gostovanja kod Hoffenheima i bremenskog Werdera.

Trener Bochuma Heiko Herrlich u nedjeljnoj utakmici ne može računati tek na Mimouna Azaouagha, dok Labbadiji nedostaje suspendirani napadač Paolo Guerrero, potom Marcell Jansen, Eljero Elia, Colin Benjamin, Romeo Castelen i Tolgay Arslan. Svi pomenuti su povrijeđeni.

Najavljeni sastavi:
Bochum: Heerwagen - Pfertzel, Yahia, Mavraj, Fuchs - Maric, Dabrowski, Freier, Holtby, Dedić - Šestak.
HSV: Rost-  Aogo, Mathijsen, Rozenhal, Demel - Pitroipa, Ze Robert, Jarolim, Trochowski - Petrić, Van Nistelrooy.

Werder u Bremenu dočekuje Freiburg, a večeras, dakle, Borussia će u Moenchengladbachu ugostiti Eintracht iz Frankfurta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.