"Begović je objeručke prihvatio šansu"

Andy Awford

"Begović je objeručke prihvatio šansu"

Edmir Škorić

Bivši nogometaš Portsmoutha, Andy Awford (37), u kolumni za portsmouth.co.uk govorio je o bh. reprezentativnom golmanu Asmiru Begoviću.

Asmir Begović iz Kanade je u Portsmouth stigao 2003. godine, kada je imao svega 15 godina, a onda su ga Mornari sezonama slali na posudbe u La Louviere (Belgija), pa onda engleske niželigaše Macclesfield, Bournemouth, Yeovil i evo ove sezone u Ipswich. Bh. mladi golman pružio je odlične partije na golu Ipswicha, a onda su ga čelnici Pompeya odlučili vratiti, nakon što se povrijedio prvi golman David James.

Nažalost, Begović je u dvije utakmice protiv Aston Ville (Carling Cup) i Manchester Uniteda (Premiership) primio ukupno osam golova, no zato je bio junak prošlog vikenda, kada su Mornari savladali Burnley sa 2:0. Begović je branio svih 90 minuta, a njegove kvalitete uočio je i bivši Portsmouthov igrač Andy Awford (37).

"Mogu vam reći da sam bio malo iznenađen kada sam  pročitao da će Begović biti na golu momčadi protiv Burnleya. Nakon primljenih osam golova u dvije utakmice, mnogi su očekivali da će biti zamijenjen", kazao je Awford, te nastavio.

"Ali, dečko se odlično pokazao i dao veliki doprinos u osvajanju tri dragocjena boda. Znao sam da mu treba dati šansu kada sam ga vidio prije šest godina. Asmir je tada imao 15 godina, kada je stigao iz Kanade na mjesečnu posudbu, a ja sam u to vrijeme bio rezervni trener u klubu."

"Uvijek sam se dobro slagao s njim i sada ga zaustavim kad ga vidim i pričam s njim. Divan je mladić i svakom prilikom pokazuje svoj kvalitet. Naravno, pravit će pogreške, jer je relativno mlad. Gledajući ga danas u prvoj momčadi, osjećam da je zadobio pažnju i to je jako važno."

Potom je Aword komentarisao Begovićev učinak u subotnjoj utakmici Portsmoutha i Burnleya.

"Dva puta se odlično istakao protiv Burnelya i napravio je presudne odbrane kod rezultata 0:0, Na kraju smo pobijedili i to je ogroman rezultat. Istina, nismo se pokazali najbolje, osjetila se nervoza i strah u zraku, jer smo znali šta nas čeka ako izgubimo. Ta pobjeda nam je jako dragocjena."

Sljedeću utakmicu Portsmouth gostuje Sunderlandu i Begović će imati priliku ponovo pokazati svoju kvalitetu, a Mornarima su tri boda prijeko potrebna u borbi za opstanak u Premiershipu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.