Begović: Očekuje me borba za jedinicu
Sorensen dobio konkurenciju na golu

Bh. reprezentativac potpisao za Stoke City

Begović: Očekuje me borba za jedinicu

Adnan Beganović

Asmir Begović potpisao je ugovor na četiri i pol godine sa Stoke Cityjem, a kasno sinoć u razgovoru za SportSport.ba istakao je da je prezadovoljan što se sve konačno završilo, ali je naglasio da ga očekuje borba za "jedinicu" u novom klubu.

"Konačno je sve završeno. Potpisao sam ugovor sa Stokeom u posljednji momenat i od ponedeljka sam zvanično novi igrač ovog kluba", rekao je Begović za SportSport.ba te dodao:

"Novom klubu priključit ću se već danas i mogu vam reći da se radujem novim izazovima. Menadžer Stokea Tony Pulis pokazao je da me cijeni, a sada je na meni da dobrim radom na treningu opravdam njegovo povjerenje. Sorensen je trenutno prvi golman, no uvjeren sam da ću se dobrim radom nametnuti te da ću ubrzo stati na gol."

Stoke City
Stoke City, novi klub našeg reprezentativnog čuvara mreže, osnovan je daleke 1863. godine i najstariji je klub u Premiershipu, a smatra se i drugim najstarijim profesionalnim klubom na svijetu, nakon Notts Countyja.

Stoke ili popularno nazvani "Keramičari" (The Potters) igra na Britannia Stadiumu čiji je kapacitet 28.383 mjesta. Britannia Stadium otvoren je 1997. godine, a prije otovrenja ovog stadion Stoke je igrao na Victoria Groundu.

U društvo najboljih engleskih klubova ušli su 2008. godine, a u najvišem rangu igrali su i u sezoni 1984/85 kada su sa samo 17 osvojenih bodova ispali iz lige. Prvi veliki trofej Stoke je osvojio 1972. godine kada je u finalu League Cupa pobijedio Chelsea sa 2:1. Pored ovog trofeja klub je osvojio i dva Football League Trophyeja, prvi 1992., a drugi 2000. godine.

Trenutno, Stoke City zauzima 12. mjesto u engleskoj Premier ligi uz dva odigrana susreta manje.
Engleski mediji bili su gotovo sigurni da će Asmir karijeru nastaviti u Tottenhamu, a posljednji dan prelaznog roka sa Otoka su stizale razne informacije. Jedne su govorile da naš reprezentativac ostaje u Portsmouthu, dok su druge govorile da se i Chelsea uključio u borbu za dovođenje Begovića.

"Tako vam je to na Otoku, ovdje se od svega pravi drama, no na kraju je ispalo onako kako sam i priželjkivao. Istina je da sam u jednom trenutku bio najbliže Tottenhamu, no samo iz sportskih razloga odlučio sam odbiti ponudu tako jednog velikog kluba. Jednostavno, u Stokeu su mi obečali da ću imati više prilika, a pošto sam ja jako mlad i želim braniti, mislim da sam u ovom trenutku napravio najbolji stvar".

Portsmouth, sada već bivši Asmirov klub, nalazi se u nezavidnoj poziciji i sasvim sigurno će do kraja prvenstva voditi veliku borbu za očuvanje premierligaškog statusa. Odlaskom našeg reprezentativca, koji je u posljednje vrijeme bio najbolji igrač popularnih Mornara, njihove šanse za opstanak svedene su na teoriju.

"Svom bivšem klubu želim sve najbolje. Meni je u Portsmouthu doista bilo prelijepo. Bio sam standardni čuvar mreže i vjerujte mi kada se pojavila informacija da ću možda i ostati u klubu, nisam se previše uznemiravao jer ništa ne bih imao protiv i da sam ostao do kraja sezone", zaključio je Begović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.