Bh. stadioni ne ispunjavaju kriterije UEFA

Potrebna rekonstrukcija

Bh. stadioni ne ispunjavaju kriterije UEFA

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku svoje domaće utakmice ne može igrati ni na jednom stadionu u Bosni i Hercegovini.

Naime, Bilino polje i stadion "Asim Ferhatović Hase" ne zadovoljavaju ni minimum uslova, koje propisuje UEFA. Zmajevi su mogli igrati na dva nacionalna stadiona u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo zbog toga što su kriteriji FIFA ipak nešto blaži od onih UEFA-e, pod čijom su ingerencijom kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Našem najvećem stadionu na Koševu biće do početka kvalifikacija potrebno promijeniti 16.500 stolica, kao i preurediti VIP ložu, mjesta za novinare i svlačionice, dok su na Bilinom polju potrebni zahvati u prostorijama svlačionica za igrače i službena lica, kao i tunelu koji vodi na teren.

Bh. klubovi, koji tako silno žele izlazak u evropska takmičenja, recimo, ne bi mogli igrati utakmice grupne faze Lige prvaka ili Evropske lige, u slučaju da se nekada tamo i kvalifikuju. Naime, ni jedan bh. stadion ne zadovoljava kriterije UEFA za grupnu fazu takmičenja, što znači da bh. klubovi ne bi imali gdje igrati. Naime, po pravilniku UEFA klubovi ne mogu igrati domaće utakmice na stadionima van države iz koje dolaze, što bi bh. klubovima stvorilo neriješiv problem. Naravno, u slučaju da se kvalifikuju u grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja.

Što se reprezentacije i njenih utakmica tiče, radovi na Koševu i Bilinom polju će se, prema inforamcijama iz N/FSBiH, odraditi na vrijeme i do početka kvalifikacija, a kako sada stoje stvari, veći dio utakmica u predstojećim kvalifikacijama Zmajevi će igrati na stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.