BHT1 kao megafon za glas nacionalne mržnje
Malodobni mitingaši koji skandiraju protiv autonomije Kosova. (?!) Moramo li to slušati u programu Javnog servisa?

Suspendovati TV prenose sa problematičnih stadiona

BHT1 kao megafon za glas nacionalne mržnje

M. Skaka

“Mrzim te Bosno!”, “Nož, žica, Srebrenica!”, “Ratko Mladić”, “Kosovo…(?)”… moramo li to slušati kada gledamo utakmice? Kako uživati u bh. fudbalu bez opterećivanja nacionalizmom?

Odgovor je jednostavan i ne mora zavisiti od fudbalskih ili državnih vlastodržaca.

BHT1, kao državna televizija, trebala bi prvenstveno štititi interese države Bosne i Hercegovine. Predstavljanje i ustupanje medijskog prostora grupi huiligana koji urlaju “Mrzim te Bosno!”, “Nož, žica, Srebrenica!” te uzvikuju ime optuženika za ratne zločine i parole koje veličaju najmračnije trenutke čovječanstva, sigurno ne doprinose tom zadatku. Tim društvenim devijacijama bi se, istina, trebali baviti drugi organi, ali ne i mi, koji želimo pogledati prvenstvenu utakmicu uz šerpu kokica.

Eto vas tamo, ostavite nas na miru…

I laiku je jasno da se TV prenosi koriste za prenošenje političkih poruka, često putem plaćenih (kutijom cigara i kesom Sintelana) maloljetnika i da sve to nema mnogo veze sa fudbalom, Slavijom, Sarajevom, Željezničarom, Zrinjskim, Slobodom... Ukoliko za te poruke izostane medijska pažnja, ne treba ni sumnjati da će "aktivisti" svoj glas prebaciti na neki drugi medij, a fudbal ostaviti ljubiteljima zelenog travnjaka i  lopte.  Dovoljna bi bila minimalna organizacija medija koji će blokirati glas mržnje i umjesto projekcije na čitavu BiH ostaviti ih na 20 kvadratnih metara tribine u Lukavici.

Ipak, ne treba očekivati da će medije organizovati oni koji su za to zaduženi – Komitet za medije NFSBiH. Od Slaviše Ćo(r)sovića dovoljno bi bilo da nam ne “pomaže”. Sada nam je vjerovatno mnogo jasnije i koja je uloga takve osobe na ovom, veoma odgovornom mjestu. Mediji sami trebaju reagovati, a na potezu je prvenstveno BHT1 koji ima mogućnost da zaustavi politizaciju trbina i fudbalskih terena.

Jednostavno ne raditi prenose sa stadiona koji se koriste za političke mitinge

Suspenzija TV prenosa sa stadiona na kojima se tokom utakmica održavaju ovakvi politički i nacionalistički, antidržavni mitinzi riješila bi ovo pitanje. Problem se mora prebaciti na klubove, pa neka oni rješavaju problem sa svojim “navijačima” ukoliko žele promociju svojih fudbalera i igre pred širim bosanskohercegovačkim auditorijem.

Čak, dovoljno bi bilo i samo isključiti ton, a kamere okrenuti ka fudbalerima a ne mitingašima na tribinama. Za ovako nešto ne treba se previše ni pripremati. Zar već i svako dijete ne zna na kojim stadionima se mogu čuti i vidjeti poruke koje vrijeđaju intelekt svakog zdravog Evropljanina.

Javni servisi su pokazali da znaju brzo reagovati

Podsjetimo, kada je Marjan Mijajlović prenosio prvu utakmicu SP u Južnoj Africi, gledaoci su se navodno žalili i on je za samo 45 minuta uklonjen iz etera BHT1, FTV i RTRS. Da li je moguće da je Marjanov energični stil komentarisanja utakmica smetao većem broju ljudi nego što smeta parola “Nož, žica, Srebrenica!”?

Javni TV servis je na potezu. Hoće li ga povući ili se ovaj put ne radi o dovoljno važnom pitanju? Hrapavi Marjanov glas je ipak veći problem u ovoj državi?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.